Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak na zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti?

Liberecká radnice by ráda zvýšila daň z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti. Získala by tak ročně zhruba 35 milionů korun. Jenže připravovaný materiál, který měl jít do zastupitelstva, některé firmy vynechal, pro jiné by zase šlo o likvidační navýšení. Materiál tak nakonec do zastupitelstva nepůjde a bude se o něm jednat.

Otázka Politické koridy tentokrát zněla: Jak se díváte na plánované zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti? Ozývají se hlasy, že by pro některé firmy mohla být likvidační a naopak, že některé tam zahrnuty nejsou.

Odpovědi jednotlivých zastupitelských klubů řadíme podle času, jak do redakce přišly. Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS) a Marek Vávra (ANO).


Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem)

Zvýšení daně z nemovitosti pro podnikatelské objekty je určitě na místě, mělo se udělat už dávno. Když se naposledy měnila daň z nemovitosti v roce 2011, zvyšovala se daň z nemovitosti občanům zhruba třikrát až čtyřikrát, zatímco podnikatelským objektům jen dvakrát. Reálná hodnota výnosu daně z nemovitosti od té doby výrazně klesla i díky inflaci. Přestože toto všechno víme už dlouho, koalice se ve svém prohlášení zavázala daň z nemovitosti nezvyšovat a dosud jakoukoliv diskusi o úpravě odmítala.

Bohužel návrh radniční koalice působí poměrně selektivně, např. daň má být zvýšena autobazaru AAA, ale už ne autobazaru ESA, protože autobazar ESA jen proto, že leží v jiném typu plochy v územním plánu. Podobné je to s prodejnami na místě bývalého Baumaxu, s řadou dalších firem provozující autosalony a autoservisy, jednou tak, po druhé jinak. Nás překvapilo nezvýšení daně pro areály Syneru a Brexu, ale pro firmu Integra ano. Návrh koalice také ponechává absurdně nižší daň z nemovitosti pro občany Vratislavic.

My bychom postupovali jinak, šli bychom úpravou koeficientů, které se uplatní automaticky podle typu nemovitosti a tyto nelogičnosti pak nevznikají. Radnice by pak mohla získat buď vyšší výnos z daně z nemovitosti nebo by ji vybraným firmám nemusela zvyšovat tolik a přesto by dosáhla stejného výnosu. Také bychom chtěli, aby výnos z daně z nemovitosti zůstaval ve čtvrtích, kde se daně vyberou, stejně jako to mají ve Vratislavicích. Daly by se tak z městského rozpočtu vydělit peníze na veřejný prostor, na komunikace a na školy ve čtvrtích, kterým není věnována zdaleka taková pozornost jako centru města. 
Koalice SLK, ANO, ODS a Pirátů nás do jednání nezapojila, přestože jsme toto téma zvedali i během tohoto roku opakovaně, proto jsme neměli možnost do podoby návrhu zasáhnout.

Milan Šír (SPD)

Ve chvíli, kdy probíhá projednávání vládního "balíčku" a není ještě zcela jisté co to bude znamenat pro veřejné rozpočty je předčasné zvyšovat daň z nemovitosti, byť jen podnikatelům. Stát se chystá vzít obcím z RUDu 10 miliard korun, přitom na obce jsou delegovány značné výdaje v přenesené působnosti, které stát nehradí v plné výši. Hrozí, že obce nebudou schopny poskytovat služby občanům jako dosud, hrozí například omezení Městských policií.

Města jsou pod tlakem. Zdálo by se, že zvýšení daní z nemovitostí nezasáhnou občana. Opak je pravdou. Pokud se podnikatelským subjektům zvýší náklady, tyto se logicky odrazí v cenách služeb a výrobků. Nakonec to zaplatí občan.

SPD odmítá zvyšování daní z nemovitosti jak občanům, tak podnikatelům. Proto naši zastupitelé v Statutárním městě Liberec tento materiál 27.9.2023 při jednání zastupitelstva nepodpoří.

Je třeba vyčkat na schválení vládního "balíčku", musí dojít k analýze dopadů na rozpočty měst. Mělo by také dojít k diskusi k nutným změnám RUDu, aby byla odstraněna nerovnost mezi 4 městy - Praha, Plzeň, Brno a Ostrava a zbytkem měst a obcí České republiky.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Dohodli jsme se, že na vymezení lokalit budeme ještě dále pracovat a hledat systém, který bude pokud možno co nejvíce spravedlivý. Tzn. o dani z nemovitosti ještě budeme jednat v nějaké užší pracovní skupině v dalších měsících. Jestliže najdeme shodu, pak by její zavedení bylo nejdříve od r. 2025, protože účinnost od r. 2024 by vyžadovalo její schválení zastupitelstvem nejpozději do 30.9.2023. 

Jan Hruška (Piráti)

Navýšení daně z nemovitosti pro velké průmyslové, logistické a obchodní areály dává smysl. Zatěžují Liberec kamionovou i osobní dopravou, prašností nebo hlukem. Vybrané peníze musí ale směřovat zpět do čtvrtí, kde se areály nachází a také do oprav silnic, nových chodníků, cyklostezek, osvětlení, zeleně a do zkvalitnění veřejného prostoru. Zkrátka jako kompenzace do míst, které nejvíce trpí působením průmyslových a obchodních center.

Musí být stanoven jasný a transparentní klíč, jakých objektů se bude zvýšený koeficient daně z nemovitosti týkat. Aby nedošlo k tomu, že jedna továrna bude mít vyšší daň než druhá ve vedlejší ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, daň z nemovitosti, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak na zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.