Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?

Neschopnost udržet dostatečnou teplotu obydlí, dluhy na energiích nebo vynakládání velké části svých příjmů na energie. To jsou jen některé podoby energetické chudoby, která trápí početnou část populace. Může lidem nějak se zvládáním situace pomoci Liberecký kraj? Na to jsme se zeptali jednotlivých klubů v krajském zastupitelstvu.

Otázka tentokrát zněla: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? 

Na otázku neodpověděli Michal Kříž (ANO) a Michal Švarc (SPD).


Zbyněk Miklík (Piráti)

Cena energií trápí poslední roky nejen domácnosti a podniky, ale trápí i kraje a obce, protože ze svého rozpočtu zajišťují elektřinu a teplo ve svých organizacích – školách, domovech důchodců a dalších. Z dostupných údajů vyplývá, že dopady vysokých cen energií se citelně dotýkají desetiny populace, především seniorů a rodin s malými dětmi. Nicméně kraj nemá v rukou cílené řešení podpory prostřednictvím sociálních dávek, to se odehrává na úrovni bližší občanům – na úřadech práce a na obcích. Dlouhodobě není řešením finančně podporovat a dorovnávat vysoké platby za elektřinu a plyn u konkrétních domácností. Musíme totiž optimalizovat spotřebu a zdroje vytápění. A tady ušel kraj velký kus cesty.

Snížení energetické náročnosti podpořil kraj několika vlnami kotlíkových dotací, poslední vlna je přímo zaměřena na nízkopříjmové domácnosti. Stejně tak to řešíme u krajských budov. Zateplujeme, optimalizujeme spotřebu, nasazujeme účinnější kotle, instalujeme chytré měření a v současnosti se posouváme k vlastní výrobě energie z obnovitelných zdrojů, především fotovoltaiky. 

Chci, abychom se ze spotřebitele stali výrobcem energií a do budoucna také obchodníkem. Konečně se podařilo v zákoně schválit koncept komunitní energetiky. Pracujeme na tom, abychom se v této věci rychle posunuli a mohli rozvíjet energetická společenství, kdy budeme vyrobenou energii v daném místě i sdílet. Je to cesta, jak posílit energetickou soběstačnost nejen kraje, ale nabídnout její možnosti i lidem.

Dan Ramzer (ODS)

Neměl.




Lena Mlejnková (Starostové pro LK)

Jsme přesvědčeni, že kraje mají jinou roli a toto je téma státu a jeho systému podpory. Obecně pomáhají ohroženým skupinám úřady práce, Nízké příjmy řeší dávka příspěvku na bydlení a jiné možné podpory. Pokud lze přesně označit „ohroženou skupinu“, kraj pomáhá jinou formou například: Milostivé léto, obědy do školy – Potravinová pomoc dětem. Liberecký kraj podporuje mnoho oblastí jako je sport, kultura a další a spravuje mnoho majetku a chod příspěvkových organizací.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.