Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krajské hnutí ANO vyzývá hejtmana Martina Půtu k odstoupení

Předsednictvo hnutí ANO v Libereckém kraje vyzývá hejtmana Martina Půtu k rezignaci. Žádají jeho odstoupení v souvislosti s vyšetřováním, které se týká připravované výstavby fotovoltaické elektrárny v Ralsku. Pokud okamžitě neodstoupí, chce hnutí usilovat o svolání mimořádného jednání krajského zastupitelstva. Hejtman Martin Půta odstupovat neplánuje.

Hlavním důvodem našeho postoje je, že v případě hejtmana Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které je součástí STAN, se různá vyšetřování, potažmo obvinění a podezření z korupce, objevují opakovaně. V minulém týdnu po nátlaku médií přiznal, že mu příslušníci NCOZ zabavili notebook a mobilní telefon a nepřímo potvrdil i to, že vyšetřování mělo mít souvislost s plánem kraje vybudovat v Ralsku solární elektrárnu,“ píší v prohlášení členové předsednictva hnutí ANO Libereckého kraje.

V souvislosti s tím připomínají i stále probíhající soud kvůli kauze kostela Máří Magdalény v Liberci, ve kterém rovněž figuruje jako jeden z obviněných hejtman. Míní, že Půtovy kauzy obecně vrhají velmi špatné světlo na práci ostatních politiků, kteří v kraji působí a pracují ve prospěch obyvatel.

Jde již o několikátou korupční kauzu, v jejímž rámci se pozornost policie zaměřuje na hejtmana Martina Půtu. Naše výzva k odstoupení vychází z přesvědčení, že hejtman Libereckého kraje, který čelí tolika podezření, nepřidává na důvěryhodnosti ostatních politiků v Libereckém kraji,“ tvrdí mimo jiné v prohlášení členové hnutí.  

Hejtman Martin Půta zareagoval na výzvu opozičního hnutí ANO stručným sdělením: „Rád bych připomenul zastupitelům z hnutí ANO, že na 23. dubna je svoláno jednání zastupitelstva Libereckého kraje, kde bude dostatečné množství času prodiskutovat všechny dosavadní kroky podniknuté k přípravě projektu fotovoltaické elektrárny v Ralsku. A to včetně mých dosavadních kroků, které považuji za správné.“

Reakce ODS. Kvůli podezření z korupce strana vyloučila Židka i Syrovátka

Dosavadní náměstek libereckého primátora Petr Židek a podnikatel a šéf Syner Group Petr Syrovátko už nejsou členy ODS. V pátečních večerních hodinách o tom rozhodla výkonná rada strany, která jim ukončila členství. Reaguje tak na korupční kauzu,...

Výzva krajského hnutí ANO souvisí s kauzou, která propukla v Liberci začátkem týdne. V úterý zasahovali na libereckém magistrátu a v budově S Tower, kterou vlastní společnost Syner, policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně, kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci a zakázce ve Smržovce.

Druhá větev se týká náměstka primátora Petra Židka (ODS) a spolumajitele Syneru Petra Syrovátka, oba jsou obviněni. V této části se šetří možná trestná činnost korupčního charakteru spojená se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Třetí větev se pak dotýká Libereckého kraje, kde nikdo nebyl obviněn. Policistům podával vysvětlení hejtman Půta a poskytl jim svůj telefon a počítač. Bližší informace však hejtman nechtěl k věci sdělit, neboť se zavázal k mlčenlivosti. Bližší informace neposkytla ani policie či státní zastupitelství. V tomto případě by mělo jít o projekt připravované výstavby fotovoltaické elektrárny v Ralsku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky politika, výzva, odstoupení ANO, SLK, hejtman, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Není čas na diskuse. Je čas najít soudce, který Půtu pošle do kriminálu.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:23Odpovědět

Miroslav Macháček

Půta.Poslední zůstává?

Pondělí, 15. dubna 2024, 12:25Odpovědět

Tomáš Buzín

Je možné být konkrétní, "členové hnutí ANO" není žádný bezpohlavní anonymní orgán, měli by si za svými názory osobně stát - prosím můžete vyjmenovat, jmenovitě, kdo konkrétně odstoupení požaduje? Děkuji.

Pondělí, 15. dubna 2024, 11:47Odpovědět

Jindřich Ženíšek

No myslím si, že zrovna ANO nemá co rozhodovat o odstoupení Martina Půty.Každopádně mám velký okruh přátel,kteří dají Martinovi Půtovi v krajských volbách hlas,včetně mne.

Pondělí, 15. dubna 2024, 11:11Odpovědět

Karel Kontroverz

Ten okruh na vězeňském dvoře můžete sdílet společně.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 22:32Odpovědět

Jak velký by musel být podle vás úplatek, aby zašel Půta sedět? Evidentně to bylo od Metrostavu málo.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:25Odpovědět

Krajské hnutí ANO vyzývá hejtmana Martina Půtu k odstoupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.