Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Obviněný náměstek za ODS Židek rezignoval. Večer se rozhodne o dalším směřování liberecké městské rady

Náměstek libereckého primátora za ODS Petr Židek dnes rezignoval na svou funkci ve vedení města, tedy funkci náměstka a člena rady. Vzdal se také pozice předsedy dozorčí rady dopravního podniku, místo městského zastupitele opouštět ale nebude. Dnes večer se také bude jednat o dalším směřování Rady města Liberec.

Petr Židek je od minulého týdne obviněný v korupční kauze související se zadáváním zakázek města Liberce, a to společně s Petrem Syrovátkem, spolumajitelem společnosti SYNER Group Liberec. Oba jsou nyní už bývalí členové ODS. Oběma výkonná rada ODS zrušila členství ve straně a také zrušila celou libereckou buňku občanských demokratů.

Reakce ODS. Kvůli podezření z korupce strana vyloučila Židka i Syrovátka

Dosavadní náměstek libereckého primátora Petr Židek a podnikatel a šéf Syner Group Petr Syrovátko už nejsou členy ODS. V pátečních večerních hodinách o tom rozhodla výkonná rada strany, která jim ukončila členství. Reaguje tak na korupční kauzu,...

Vzhledem k tomu, že nechci narušovat práci současné koalice, jsem dnes 15. dubna 2024 v 9 hodin ráno předal primátorovi města rezignaci na pozici náměstka primátora a člena Rady města Liberce a také na pozici předsedy dozorčí rady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Nadále zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení. Budu se hájit právní cestou a své jméno zcela očistím. I nadále jsem vázán mlčenlivostí, proto nebudu celou kauzu dále jakkoliv veřejně komentovat,“ uvedl dnes v prohlášení Petr Židek.

Bude i nadále fungovat stávající koalice?

Korupční kauza ovšem významně míchá kartami v liberecké koalici stran zastoupených ve vedení města, mezi kterými jsou Starostové pro Liberecký kraj, hnutí ANO, ODS a Česká pirátská strana. Následující hodiny ukážou, zda bude vládnoucí koalice pracovat i nadále ve stejném složení anebo se některá ze stran rozhodne už dál v této situaci v koaliční spolupráci nepokračovat.

Vím, že již v průběhu víkendu všechny zastoupené subjekty nastalou situaci probíraly. Dnes večer se všichni partneři sejdeme a vzájemně si sdělíme představy o dalším fungování spolupráce a podmínkách. My máme představu, jak fungovat, uvidíme, co partneři sdělí dnes večer,“ uvedl primátor Liberce z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Jaroslav Zámečník.

Vedení města také čeká, s jakým návrhem možného nástupce Petra Židka přijde Občanská demokratická strana. Pokud by se rada na novém jménu shodla, pak by jej ještě muselo schválit zastupitelstvo města při své nadcházejícím jednání na konci dubna.

Nyní již bývalý náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu, Petr Židek, měl podle informací plynoucích z neveřejných dokumentů zveřejněných některými médii pracovat ve prospěch liberecké společnosti SYNER Group. Pracovat ve prospěch této společnosti, poskytovat jí neveřejné informace k probíhajícím zakázkám a podobně. Na oplátku pak inkasoval peníze anebo získal jako „odměnu“ byt.

Případ vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), kdy obviněno bylo v první větvi kauzy šest osob, dva lidé jsou kvůli možnému ovlivňování svědků ve vazbě. Jsou jimi vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáš Hýbner a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josef Nadrchal.

Obviněnými jsou i Petr Židek a Petr Syrovátko, spolumajitel Syneru a hokejového klubu HC Bílí Tygři Liberec. V této druhé části kauzy se šetří možná trestná činnost korupčního charakteru spojená se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Krajské hnutí ANO vyzývá hejtmana Martina Půtu k odstoupení

Předsednictvo hnutí ANO v Libereckém kraje vyzývá hejtmana Martina Půtu k rezignaci. Žádají jeho odstoupení v souvislosti s vyšetřováním, které se týká připravované výstavby fotovoltaické elektrárny v Ralsku. Pokud okamžitě neodstoupí, chce hnutí...

Třetí větev se pak dotýká Libereckého kraje, kde zatím nikdo nebyl obviněn. Policistům podával vysvětlení hejtman Martin Půta a poskytl jim svůj telefon a počítač. Bližší informace však hejtman nechtěl k věci sdělit, neboť se zavázal k mlčenlivosti. Bližší informace neposkytla ani policie či státní zastupitelství. V tomto případě by mělo jít o projekt připravované výstavby fotovoltaické elektrárny v Ralsku.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky rezignace, náměstek, Petr Židek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle je teprve začátek.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:21Odpovědět

Obviněný náměstek za ODS Židek rezignoval. Večer se rozhodne o dalším směřování liberecké městské rady  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.