Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Liberečtí zastupitelé zrušili všechny osadní výbory, za lepší považují komise

Liberečtí zastupitelé rozhodli o zrušení všech osadních výborů. Ve stotisícovém městě jich bylo 14, jejich zástupci mohli radnici předkládat podněty či námitky k dění v jejich čtvrtích. Místo osadních výborů budou moci občané vytvářet místní komise při radě města, hlasovalo pro to 35 z 36 zastupitelů. Podle předkladatele návrhu a zastupitele Lukáše Hájka (Starostové pro Liberecký kraj) se na tomto řešení shodli i se zástupci osadních výborů.

Pro fungování osadních výborů podle důvodové zprávy neexistují v Liberci přesná pravidla. Pro komise stanovená jsou, navíc mají oproti osadním výborům podle Hájka několik výhod.

„Jedna z nich je například, že komise můžou projednávat materiály, které už jdou do rady. To znamená mnohem dříve, než se dostanou do zastupitelstva. Další výhodou je, že členy místních komisí můžou být i cizinci, kteří mají na půdě města trvalé bydliště. To u osadních výborů možné není. Poslední výhoda je, že osadní výbory musí vznikat v hranicích čtvrtí, zatímco místní komise mají volnější úpravu a můžou vznikat i v hranicích jiných území, což bude efektivnější pro některé komunity třeba v centru města," řekl Hájek.

O možnosti vytvářet místní komise bude město podle něj obyvatele informovat v červnovém zpravodaji, na sociálních sítích i webu města. „Minimální počet členů jsme nastavili na tři," dodal Hájek. Předpokládá, že první místní skupiny by mohly začít fungovat od srpna.

Podle opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (Liberec otevřený lidem), který byl sám členem veseckého výboru jsou ale stále nejdůležitější peníze, které do libereckých čtvrtí z radnice chodí. „Podařilo se toho celkově bohužel dost málo, mnohem méně, než jsme si mysleli, i když jsme se hlavně v prvních letech snažili radnici zásobovat nápady, co by tady u nás pomohlo. Že se mi toho nepodařilo udělat pro naši čtvrť víc ani jako zastupiteli Liberce je moje největší frustrace z komunální politiky. Jenže naše liberecká radnice u nás prostě nechce nechávat víc peněz z těch, které tu vybere na daních, a bez peněz se prostě nic podstatného udělat nedá," myslí si.

To potvrdil i Boris Šťastný z františkovského výboru. „Po čtyřech letech práce i my cítíme hořkou pachuť. Není hotov ani projekt Švermova, kvůli kterému prvotně osadní výbor vznikl," uvedl.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, Liberec, komise, výbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boris Pleštil

Opravdu bych se zamyslel nad kvalitou článků. Hrubky, neověřené informace, viz článek o Zahradě Gallas. A ano, nejmenuji se Boris Šťastný.

Neděle, 2. června 2024, 12:58Odpovědět

Liberečtí zastupitelé zrušili všechny osadní výbory, za lepší považují komise  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.