Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Stížnost na volby v Libereckém kraji. Žadatel chce zrušit mandáty pro SPD a Trikolóru kvůli kampani

Liberecká pobočka krajského soudu dostala první žalobu na výsledek krajských voleb. Ve své stížnosti se žadatel domáhá zrušení mandátů dvou nově zvolených kandidátů koalice SPD a Trikolora i jejich náhradníků, důvodem je podoba předvolební kampaně, informovala Pavlína Kroupová z Krajského úřadu v Liberci, která má organizaci voleb na starost.

O přípravě žaloby na výsledek krajských voleb v Libereckém kraji již dříve informovala koalice Stačilo!, ta ale zatím žalobu nepodala. To potvrdila i místopředsedkyně pobočky krajského soudu v Liberci Kateřina Kupková. „Obdrželi jsme zatím jen jednu stížnost, a to s návrhem na neplatnost volby všech zvolených kandidátů SPD a Trikolory," dodala.

Kvůli kontroverzní kampani koalice SPD a Trikolora se jeden stěžovatel obrátil na soud už v srpnu v souvislosti s registrací kandidátek. Žádal, aby soud zakázal koalici SPD a Trikolora při kampani ve volbách do Zastupitelstva Libereckého kraje používat v jakékoli formě propagace vyobrazení zakrváceného černocha s nožem a s nápisem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu". Soud ale návrh zamítl.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, když jim hlas dalo 34,74 procenta voličů, v krajském zastupitelstvu získali 20 mandátů z 45. S odstupem necelých dvou procentních bodů skončilo na druhém místě ANO a má 18 zastupitelů. Třetí skončila koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět mandátů a dva zastupitele má koalice SPD a Trikolora.

Nikdo další se do zastupitelstva nedostal, těsně pod pětiprocentní hranicí skončila koalice Stačilo!, lídryně Kateřina Konečná o víkendu znovu zopakovala, že chce výsledky v Libereckém kraji napadnout a nechat je přepočítat. Žalobu ale zatím koalice nepodala. Desetidenní lhůta, do kdy je možné výsledky krajských voleb napadnout, končí v pátek 4. října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ann Thuan Tran

Štítky ČR, soud, volby, správa, kraje, Liberecký kraj, spd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stížnost na volby v Libereckém kraji. Žadatel chce zrušit mandáty pro SPD a Trikolóru kvůli kampani  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.