Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Soud v Liberci zamítl návrh Stačilo! na zneplatnění voleb v Libereckém kraji

Pobočka krajského soudu v Liberci dnes zamítla návrh na zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách v Libereckém kraji, který podala koalice Stačilo!. Koalice získala v Libereckém kraji 4,99 procenta hlasů, k překonání pětiprocentní hranice nutné pro zisk mandátu jí chybělo jen několik hlasů. Soud dospěl k závěru, že podaný návrh není důvodný, proto jej zamítl. Vyplývá to z usnesení, které soud zveřejnil na úřední desce. Výsledky voleb tak platí. Ustavujícímu zasedání nového krajského zastupitelstva tedy už nic nebrání, sejde se v pátek 25. října.

Koalice Stačilo! s rozhodnutím soudu nesouhlasí. "Komunistická strana Čech a Moravy a Česká strana národně sociální odmítají odůvodnění krajského soudu s tím, že důkazy, které předložily ve svém návrhu, považuje koalice Stačilo! za dostatečné k tomu, aby došlo k přepočtu hlasů minimálně v některých volebních okrscích. Protože tak krajský soud neučinil, obrátí se obě strany se stížností na Ústavní soud," uvedl mluvčí koalice Roman Roun.

Koalice Stačilo! se domáhala prohlášení neplatnosti voleb nebo přepočítání hlasů. Návrh odůvodnila tím, že na základě informací od svých dlouholetých voličů se domnívá, že při přepočtu odevzdaných hlasů nastala závažná pochybení, která měla za následek vykázání nesprávného počtu hlasů ve vztahu ke koalici či konkrétním kandidátům Stačilo!. K zisku dvou mandátů ve volbách do zastupitelstva Libereckého kraje chybělo podle koalice osm hlasů. Stačilo! doložilo sedm čestných prohlášení, která podle koalice představují dostatečný důvod k vyvolání pochybností o výsledku voleb.

Podle soudu Stačilo! kromě čestného prohlášení jediného voliče nijak nedokládá, že by zjištěné počty pro něj odevzdaných hlasů byly nesprávné. "Podle usnesení Nejvyššího správního soudu z 10. července 2024 předložení pouze čestných prohlášení nepředstavuje dostatečně významnou indicii způsobilou vyvrátit presumpci správnosti vyhlášených volebních výsledků a zpochybnit výsledky volby kandidáta," uvedl soud v usnesení. Podle výpočtu Českého statistického úřadu koalici k zisku mandátu a překonání pětiprocentní hranice chybělo devět platných hlasů.

Soud v Liberci dostal dvě stížnosti na výsledek voleb v Libereckém kraji. Karolína Štípská z Velkých Hamrů na Jablonecku se domáhala vyslovení neplatnosti volby kandidátů a případných náhradníků zvolených do zastupitelstva Libereckého kraje za koalici SPD a Trikolora. Vadila jí kampaň, kterou koalice před volbami vedla, a jež je podle ní neslučitelná s hodnotami demokratického právního státu. Soud před týdnem návrh zamítl, oba mandáty zastupitelů zvolených za SPD a Trikoloru tak zůstávají v platnosti.

Volby v Libereckém kraji vyhráli počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, kterým dalo hlas 34,74 procenta voličů, v krajském zastupitelstvu získali 20 mandátů ze 45. S odstupem necelých dvou procentních bodů bodů skončilo na druhém místě ANO a má 18 zastupitelů. Třetí je koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět mandátů. Do zastupitelstva se dostala ještě koalice SPD a Trikolora, která má dva zastupitele. Koalice Stačilo!, v níž se spojila Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) a Česká strana národně sociální (ČSNS), skončila pátá, ale bez mandátu.

Nic už nebrání ustavujícímu zasedání krajského zastupitelstva. V pátek si zvolí hejtmana a dalších osm radních, kteří příští čtyři roky kraj povedou. Na vytvoření koalice se dohodli vítězní Starostové pro Liberecký kraj a Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, bude mít většinu 25 mandátů ze 45 v zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Foto ČTK/Vít Šimánek

Štítky ČR, soud, volby, správa, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci zamítl návrh Stačilo! na zneplatnění voleb v Libereckém kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.