Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Liberecký kraj bude kvůli opravám silnic poprvé vyhlašovat zakázky s cenami v eurech

Liberecký kraj bude poprvé v historii vyhlašovat zakázky s cenami v eurech, nikoli v korunách. Jde o zakázky na opravy pěti silnic v rámci česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" za bezmála deset milionů eur (270 mil.Kč). Liberecký kraj se obává, že v případě posílení koruny vůči euru by mohl přijít o celou evropskou dotaci, žádná ze zakázek totiž nesmí včetně neuznatelných nákladů překročit pět milionů eur.

Stěžejní akce, což je silnice Dolní Řasnice - Srbská, která je v hodnotě 4,94 milionu eur, se bude dělat až na konci v roce 2018. "Vzhledem k tomu, že je nepředvídatelné, jak se bude kurz eura chovat v příštích třech letech, kdy se má ten projekt realizovat, tak jsme se shodli, že bude bezpečnější soutěžit v eurech," řekl hejtman Martin Půta (SLK). Přiznal, že se může stát, že kurz významně klesne a kvůli tomu bude nakonec akce pro kraj dražší. "S tím ale nic neuděláme, kdybychom s ekonomickým náměstkem věděli, jak se bude vyvíjet kurz, tak se tím půjdeme hned dnes živit," poznamenal.

Liberecký kraj chce v rámci česko-polského projektu opravit téměř 24 kilometrů silnic. Z evropských fondů na ně může získat až 85 procent peněz. Projekt už je schválený a kraj může připravit výběrová řízení tak, aby už na podzim mohly začít práce na prvních dvou úsecích. "Zřídit kvůli tomu musíme eurové konto pro Krajskou správu silnic, která bude mít projekt na starosti," poznamenal hejtman.

Opravy by se měly dočkat i silnice z Frýdlantu přes Kunratice k polským hranicím, mezi Raspenavou a Krásným Lesem a dvě silnice z Nového Města pod Smrkem k hranicím a do Horní Řasnice. Projekt loni na podzim vyvolal v regionu vlnu nesouhlasu, když se ukázalo, že by kvůli opravám mělo padnout kolem 900 stromů včetně některých kočárových alejí. Nakonec byl uzavřen kompromis. Kácet se bude 500 stromů a třikrát tolik jich správa silnic do roku 2018 na Frýdlantsku vysází.

Podle ekologické organizace Arnika patří Liberecký kraj k těm, které se chovají k silničním alejím drasticky. Z dat poskytnutých silničáři vyplývá, že v období 2003 až 2013 padlo podél silnic druhých a třetích tříd v Libereckém kraji 2296 stromů, vysázeno však bylo jen 170. Stejné statistiky však ukazují, že se v Libereckém kraji kácí v rámci Česka nejméně.

"Ve vyspělejších částech Evropy už pochopili, že aleje podél silnic nižších tříd nejsou hrozbou, ale naopak příležitostí pro rozvoj celého regionu. Například Německo nabízí turistům různé prázdninové cesty, jejichž účelem je zážitek z cestování a navštívení místních pozoruhodností," řekla koncem loňského roku vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Autoři | Foto Alej roku

Štítky Liberecký kraj, silnice, oprava, projekt, Frýdlant, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Dolní Řasnice, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude kvůli opravám silnic poprvé vyhlašovat zakázky s cenami v eurech  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.