Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Politická korida: Účast Jiřího Kittnera na zastupitelstvu opět rozpoutala dlouhou diskuzi

V dalším díle Politické koridy jsme se zeptali městských zastupitelů na otázku, zda na posledním zasedání podpořili usnesení, které skrze účast primátora Tibora Batthyányho na valné hromadě Severočeské vodárenské společnosti schvaluje na do dozorčí této společnosti bývalého primátora Jiřího Kittnera.

Otázka redakce

Podpořil jste na zasedání zastupitelstva města usnesení, které skrze účast primátora Tibora Batthyányho na valné hromadě SVS schvaluje na do dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti bývalého primátora Jiřího Kittnera. Proč je/není Jiří Kittner, který v SVS působí již od roku 2000, podle Vás dobrým zástupcem Liberce v této klíčové společnosti? ​

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem v pondělí 30. května. Oslovení zastupitelé, v drtivé většině lídři stran, měli čas odpovědět do pátku 5. června, do 12:00.

Tibor Batthyány (ANO)

Ano hlasoval jsem pro navržené usnesení. Pro upřesnění otázky bych rád však upřesnil detail ohledně znění usnesení. Schválením navrženého usnesení zastupitelé brali na vědomí pozvánku na valnou hromadu SVS, včetně návrhu usnesení valné hromady a delegovali mne na tuto valnou hromadu jako zástupce statutárního města Liberec. Schvalovaným usnesením tedy zastupitelé neschvalovali navržené usnesení valné hromady, ani návrh členů dozorčí rady, a jak také několikrát zaznělo při projednávání, zastupitelstvo takovou kompetenci ani nemá. Nominace na členy dozorčí rady navrhl Aktiv starostů a do volby pak, dle stanov SVS, návrh předkládá představenstvo.

Pro zvolení Ing. Jiřího Kittnera jako člena dozorčí rady mám hned několik argumentů.

Ve věci podílu SVS ve společnosti SčVK a smluvního vztahu se společností Veolia je našim cílem zabezpečení provozu vodohospodářské infrastruktury po ukončení smlouvy v roce 2020 vlastními silami. V dosažení tohoto cíle a prosazení našeho záměru vidím velký potenciál právě v osobě Ing. Jiřího Kittnera. Pro mne jsou to jeho velmi cenné zkušenosti, znalost problematiky a v neposlední řadě i jeho nesporná autorita u ostatních akcionářů společnosti SVS. Hodnotím výsledky a rozhoduji se na základě vlastních zkušeností a v tomto případě mohu spolupráci s Ing. Kittnerem a jeho přínos jedině vyzdvihnout. A dalším argumentem pro zvolení pana Ing. Kittnera členem dozorčí rady je také fakt, že s jeho osobou se váže vysoká pravděpodobnost jeho zvolení do funkce předsedy, popřípadě místopředsedy dozorčí rady, což je pro nás důležitá výhoda. Nový člen představenstva by takovou podporu jistě neměl.

Zastupitelský klub ANO se rozhoduje a vždy rozhodovat bude v zájmu výsledku a dosažení našeho cíle ve prospěch města Liberec a nikoli na základě pocitů, emocí, osobních sympatií či antipatií, ani vyřizování účtů s minulosti, což naše město dopředu neposune.

Jan Berki (SLK)

Přestože náš klub vnímá ing. Kittnera jako kontroverzní postavu liberecké politiky, nechtěla většina členů přistoupit na podivnou divadelní hru, kterou hraje Změna (v tomto případě ZpL). Překvapilo nás, že koalice nebyla schopna najít společného nominanta, a tak to primátor vyřešil podporou stávajícího. Svědčí to spíše o nefunkčnosti či nekomunikaci v koalici na liberecké radnici. Tak se většina našeho klubu rozhodla buď divadla režírovaného ZpL nezúčastnit, nebo nechat celou záležitost na rozhodnutí a zodpovědnosti zástupce města, kterého vysíláme na valnou hromadu společnosti, tj. primátora.

Proč jsem označil snahu Změny na zastupitelstvu za divadelní hru? Kdyby totiž Změna skutečně chtěla změnu, tak by pro to něco udělala. Času na to měla dost. Minimálně by nám představila vhodného kandidáta – člověka odborně zdatného, schopného manažera a nejlépe politicky nezávislého. Pokusila by se pro takového kandidáta získat koaličního partnera a představila ho také ostatním starostům. Dozajista by pak získal i podporu ostatních. Ale Změna neudělala nic, jen scénu na zastupitelstvu. Proč?  Protože by to znamenalo možný konflikt v koalici a tomu se ZpL chce vyhnout. Tak se rozhodla velmi licoměrně přenést zodpovědnost na opozici. Zodpovědná je ale za tyto věci rada města, kterou tvoří koalice ANO a ZpL. Někteří zastupitelé, zejména ti za ZpL by si měli uvědomit, že již téměř dva roky vládnou 5. největšímu městu v ČR a že vládnout se nemá pomocí bourání, kritiky všech a vždy a teatrálními gesty.

Ondřej Červinka (ODS)

Tato otázka je nepřesná a zavádějící a odpovídat proto na ni nebudu. Ale obecně jsem přesvědčen o tom, že je Jiří Kitner dobrým předsedou dozorčí rady. Problematice se věnuje už mnoho let, rozumí jí a zástupci všech obcí (akcionářů) Libereckého okresu ho podpořili mimo jiné i proto, že vždy hájil v SVS zájmy obcí, které tam zastupoval. 

A ještě k otázce - zastupitelstvo o ničem takovém nehlasovalo.

František Gábor (TOP 09)

Jiřího Kittnera jsem nepodpořil. Bod jednání byl především o další budoucnosti společnosti,  která nám všem dodává pitnou vodu a stará se o splaškové vody. Je zajímavé, že toto na zastupitelstvu řešil pouze pan Kittner při své prezentaci.

Zdržel jsem se hlasování, protože materiál byl předložen zastupitelům, bez projednání v řadě města.Divadlo, které nám předvedla Změna, na zastupitelstvu, bylo více než tragické.

Změna má  v Radě města prostou většinu 5 hlasů z 9. Pokud tedy chtěla skutečně změnu, mohla prosadit projednání tohoto bodu na Radě města a pokud by skutečně chtěla, mohla prosadit jiného kandidáta do dozorčí rady. Na tuto skutečnost jsem upozornil již na zastupitelstvu města. Místo toho předvedla na zastupitelstvu kydání hnoje, které nic neřešilo. To znamená, jaká je další strategie v zájmu našich občanů? V této věci upozorňuji na drahé vodné a stočné v našem městě (jedno z  nejdražších v ČR).

Jan Korytář (Změna)

Jiří Kittner ve vedení Severočeské vodárenské společnosti (SVS) je výsměch občanům nejen Liberce, ale téměř celého Libereckého kraje. Jeho opětovnou nominaci do dozorčí rady SVS bohužel odmítla pouze Změna pro Liberec. Proč jsme hlasovali proti jeho nominaci? Protože Jiří Kittner je dlouholetým členem dozorčí rady této vodárenské společnosti, která působí v krajích s dlouhodobě nejvyšší cenou vody (nyní 98 Kč/m3, průměrná cena v ČR je 80 Kč/m3).

Exprimátor Jiří Kittner není přitom žádný nepostradatelný odborník. Za žádným jiným politikem nenajdete tak prokazatelně špatné výsledky, ať jde o dluh, který bude Liberec splácet několik desítek let, nevýhodné smlouvy dopravního podniku nebo špatné hospodaření krajské nemocnice v době, kdy byl jejím ekonomickým ředitelem. Chápu, že ho podporují

Starostové pro Liberecký kraj, kteří si s ODS a se stavební firmou Syner v poslední době velmi dobře rozumí, voliči by však neměli přehlédnout, že s Jiřím Kittnerem nemá problém ani KSČM, a mrzí mě, že podporu má i u našeho koaličního partnera ANO, který sliboval před volbami konec SynerCity.

Voličům Změny se chci tímto omluvit, že jsme jeho opětovné volbě do dozorčí rady SVS nedokázali zabránit.

Dana Lysáková (KSČM)

Spektákl, který se na zastupitelstvu odehrál, by nám mohly závidět i cirkusy a varieté. Přestože Změna měla dostatek času své subjektivní představy řešit velmi dlouho, tak na to v rámci svého „svatého boje“ zapomněla a výsledkem bylo nedůstojné projednávání i tohoto bodu. Jsem toho názoru, že se koalice ZpL/ANO, měla dohodnout v radě města. Zneužití opozice pro své koaliční rozpory není to pravé ořechové, zvláště proto, že se zaměřením problému pouze na zástupce SML odvedla pozornost zcela od podstaty a tou je zajištění nového podnikatelského záměru po roce 2020, jehož součástí má být mimo jiné i koupě akcií od firmy Veolia.  

SVS pokrývá Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje s celkovou územní rozlohou 6.930 km2, tedy 9% plochy státu, kde žije 1,172 milionu obyvatel.  Celkem je to 8.222 km vodovodů a 1.097 km vodovodních přípojek, 3.296 km kanalizačních sítí, 54 úpraven vody, 164 čistíren odpadních vod, 1.057 vodojemů, 589 čerpacích stanic vody a 227 čerpacích stanic odpadních vod. Vzhledem k tomuto je velmi problematické a laické porovnávat cenu vody např. s Prahou, tak jak se o to snaží ZpL.

 Akcie společnosti jsou v držení CGE – Veolia celkem z 50,1% SVS 49,1% a drobní akcionáři pak 0,8%. Veškeré akcie SVS jsou v držení již 459 severočeských měst a obcí a jednu akcii se zvláštními právy má stát, přičemž SML vlastní 657 202 kusů akcií, které představují 8,64 % z celkového zapsaného kapitálu. I z toho vyplývá možný vliv našeho zástupce, byť je Ing. J. Kittner předsedou dozorčí rady.

Vzhledem k těmto skutečnostem jsem se zdržela při hlasování, protože odmítám řešit zástupné problémy osobních animozit ZpL na úkor skutečné podstaty a problémů.

Zora Machartová (Nezávislá za TOP 09)

Členství Ing. Jiřího Kittnera v Dozorčí radě SVS jsem podpořila. Dle informací pana primátora, pan Ing. Jiří Kittner na této pozici,  pracuje ve prospěch města Liberce.

 

 

 

Martina Rosenbergová (ČSSD)

Otázka je poněkud zavádějící. Liberečtí zastupitelé neměli totiž na programu volbu člena dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti, ale pouze delegování primátora Batthyányho jako zástupce města na valnou hromadu SVS. Toto původní usnesení, kde není o Jiřím Kittnerovi ani slovo, jsme také podpořili. Není na škodu si zopakovat, že bývalého primátora a bývalého předsedu dozorčí rady SVS Kittnera nominoval již dříve do tohoto orgánu Aktiv starostů, tedy zástupci všech obcí Liberecka, zastoupených v SVS.

Téma volby Jiřího Kittnera vnesla na zastupitelstvo svým typickým štvavým způsobem až Změna pro Liberec, ačkoliv si měla jeho nominaci ujasnit již v Radě města, případně navrhnout jiného kandidáta. Na tom se ale se svým koaličním partnerem neshodla. Proto se snažila odpovědnost přehodit na zastupitelstvo. A proto přišel zastupitel Baxa s návrhem nového usnesení, kterým chtěl napravit to, co si měla koalice, jíž je členem, vyřešit už v radě. Navrhl, abychom jako zastupitelé zavázali primátora Batthyányho, aby na valné hromadě SVS pro Jiřího Kittnera nehlasoval. 

Návrh zastupitele Baxy jsme nepodpořili. Proč bychom měli za vládnoucí koalici řešit něco, co je plně v její kompetenci a na čem se, jak vidno, nebyla schopna dohodnout? Nikde na světě neřídí opozice chod města. Změna pro Liberec tak opět předvedla, že vzorec špinění – lynčování – poprava není jen jejím stylem, ale, zdá se, i jediným cílem. Proto vyvolala tak nechutný cirkus kolem osoby Jiřího Kittnera, a už ji nezajímají podstatné problémy, které bude valná hromada SVS řešit. Bude se zde probírat jedno z nejdůležitějších rozhodnutí společnosti SVS, a to výběr varianty v zajištění vodohospodářské infrastruktury po roce 2020, kdy vyprší současná smlouva o provozování se SČVaK. Jde o miliardový majetek. O tomto se měla předně vést diskuse na zastupitelstvu. To ovšem od ZpL asi čekat nemůžeme.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí "Papíráku"?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?

Krajská politická korida - I.: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?

Foto Jan Mocňák

Štítky Jiří Kittner, dozorčí rada, primátor, valná hromada, Liberec, Severočeská vodárenská společnost, ANO 2011, Veolia Environnement, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Přestože pana Kittnera z duše nesnáším od doby jeho vlády na radnici, tentokrát bych spíše pokárala představitele Změny pro Liberec, že viditelně zaspali. Ač jsem jejich fanda, tentokrát by si měli sypat popel na hlavu spíše oni.

Pondělí, 6. června 2016, 13:12Odpovědět

Politická korida: Účast Jiřího Kittnera na zastupitelstvu opět rozpoutala dlouhou diskuzi  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.