Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Politická korida: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?

Pravidelná rubrika „Politická korida“ se rozšiřuje. Od tohoto týdne se redakce portálu Liberecká Drbna bude na to, co vás zajímá, ptát nejen zastupitelů města Liberce, ale také krajských zastupitelů. Těch jsme se nyní zeptali, zda souhlasí se současným systémem rozdělování dotací do sportu.

Otázka redakce

Souhlasíte se současným systémem rozdělování dotací do sportu a tělovýchovy Libereckým krajem? Pokud ne, jaký klíč rozdělování by byl podle Vás ideální?

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem ve středu 25. května. Oslovení zastupitelé měli čas odpovědět do pátku 3. června, do 12:00. Z dotázaných neodpověděla Lenka Kadlecová (ČSSD), která se zapojí do Politické koridy od příštího dílu.

Martin Půta (SLK)

V letošním roce putuje do oblasti sportu z rozpočtu Libereckého kraje vůbec nejvyšší částka, a to 56.873.000 Kč (v roce 2013 to bylo 17.238.886, v roce 2014 částka 30.038.343, v roce 2015 pak 55.776.681). Pro kraj je sportovní odvětví důležité. Na peníze ze sportovních dotačních titulů i přímé podpory může dosáhnout každý. Finance jsou rozdělovány právě prostřednictvím dotačních programů nebo přímou podporou, zejména na fungování a aktivity sportovních oddílů a organizací pracujících s dětmi a mládeží.

Dávno se nerozděluje tzv. „porcováním sportovního medvěda“, jak bylo dříve zvykem, ale na základě transparentního systému a strategie sportu pro roky 2014 - 2016, schválené v době, kdy za resort odpovídala Zuzana Kocumová. O finance může žádat každý, kdo splní podmínky dotačního programu. Naším cílem bylo zavést taková opatření, aby byl systém rozdělování dotací férový, spravedlivý a transparentní. Zároveň jsme chtěli tuto finanční kapitolu významně posílit, což se podařilo.

Podporujeme jak malé venkovské oddíly, tak i velké kluby, které Liberecký kraj reprezentují na špičkové celostátní i mezinárodní úrovni. Letos poprvé i oddíly, které vychovávají úspěšné sportovce, např. biatlonisty.

Petr Beitl (ODS)

Vedení kraje se postupně poučilo z populistických prohlášení o „transparentním rozdělování za jasných pravidel" a pochopilo, že ke spravedlivému rozdělování patří i politická zodpovědnost a odvaha. Přidělování dotací pouze bodovacími systémy vytváří potřebu složitých formulářů, které úředníci vesele úřadují. Úspěšnější jsou pak ti žadatelé, kteří schvalovací systém znají a mají v něm vazby. Nic nelegálního, ale dotace se tak čím dál více dostávají k těm, kteří se více věnují papírování, než práci s dětmi a mládeží. Bodová kritéria lze účelově plnit a tam kde hrají roli malé rozdíly, umožňují vyřazovat nezkušené hráče. V Jablonci jsme zaznamenali pokusy o administrativní změny adres subjektů historicky sídlících a působících mimo město. Pouhou změnou adresy  se subjekt stává jabloneckým a nárokuje dotaci z městské kasy. Další kapitolou je navyšování počtu členů organizací žadatelů, např. přihláškou a výběrem členského příspěvku v rámci startovného na hromadné sportovní akci. Opět zcela legální krok.

Zodpovědné rozdělování se prostě neobejde bez velmi dobré znalosti prostředí a přímého přidělování většiny dotací subjektům a vyjmenovaným akcím, které dlouhodobě fungují dobře a systémově. Tedy přímá podpora. Samozřejmostí musí být zveřejňování jak seznamu subjektů a akcí, tak výše jednotlivých dotací. Každá politická reprezentace může mít ten seznam jiný, ale vždy za něj musí nést politickou zodpovědnost.

František Chot (KSČM)

Téměř na všem a téměř vždy je co zlepšovat. To, podle mého soudu, platí i pro systém rozdělování dotací pro sport a tělovýchovu z prostředků Libereckého kraje.

Stávající systém rozdělování veškerých krajských dotací, zavedený během volebního období 2012 - 2016, hodnotím jako opačný extrém toho, co zde bylo v minulosti - onoho "slavného" medvěda. Medvěd byl, do značné míry opravněně, kritizován pro subjektivní rozhodování. Nový systém podle Statutu dotačního fondu se pro mne vyznačuje nesmírnou byrokratizací a administrativní náročností. Snaha odstranit subjektivní rozhodování a vlivy se podle mne až zvrhla v nesmyslný opak.

To dopadá zejména a především na ty, právě kterým by jakákoliv finanční podpora pro jejich činnost nejvíce pomohla, kteří ji nejvíce potřebují. Tedy zejména sportovní kluby v těch nejmenších obcích a městečkách. Ale nejen sportovní kluby - mnohdy sportovní a tělovýchovné aktivity v obcích a městech organizují školy, dobrovolní hasiči ... V důsledku toho žadatelé už odmítají dotace i vyšší než 10 tisíc korun, protože administrativa a případné hrozící sankce nejsou v rovnováze s přínosem pro klub, oddíl, tělovýchovnou jednotu.

Celkový objem financí, který je usnesením zastupitelstva vyčleněn na podporu sportu hodnotím jako vyvážený kompromis mezi potřebami a možnostmi. Vítám také postupné zapojování financí od Českého olympijského výboru pro sport mládeže. Jsem v určitém rozsahu, například jako pro letošní rok, také pro podporu mládežnického sportu na té nejvyšší - vrcholové úrovni.

Snížení byrokracie a administrativy považuji za zásadní úkol příštího volebního období v celém systému krajských dotací.

Zuzana Kocumová (Změna)

Se systémem nesouhlasím. Bohužel se v posledním roce ukázalo, že je až příliš děravý proti snahám o manipulaci s penězi, které do sportu jdou. Ze strany vedení kraje opakovaně docházelo k pokusům dostat peníze „k těm správným lidem“, což v případě kraje byly hlavně kluby vedené panem Peltou a Syrovátkou. To, že jako motivaci dostali někteří krajští radní (Pieter, Kadlecová, Mastník) zadarmo výlet do Amserdamu na zápas FK Jablonec už jen dokresluje situaci.

Už při vzniku systému jsem byla pro vyšší podíl financí, které půjdou přes dotační fondy, které budou vyhlášeny pro všechny, navíc s jasnými pravidly, a pro výrazně nižší podíl přímé podpory. Bohužel nebyla politická vůle to prosadit. Ale to, co krajské vedení včele se Starosty předvedlo naposledy – rozdělení peněz jen předem vybraným klubům bez jakékoliv šance dozvědět se o možnosti čerpání pro jiné, než předem vytipované kluby, to už mimo jakákoliv pravidla.

Vladimír Opatrný (PRO LK)

Problematikou rozdělování finančních prostředků jsem se dlouhodobě zabýval dříve v Ústeckém kraji. K spravedlivému rozdělování je potřeba vytvořit smysluplnou strategii, kdy se zmapuje rozsah i náročnost provozování sportu a také provozní náročnost majetku. Na naší úrovni rozhodují kraje a jeho výbory.

Tomuto systému lze vytknout, že financí je málo. Stát by si měl uvědomovat, že tímto řeší také spoustu problémů, které při neřešení vyvolávají další problémy (jde například o zdraví, pohyb). Pravdou je, že financí je opravdu málo.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí Papírového náměstí?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení nových stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?

Odpovědi na jakou otázku byste se rádi dozvěděli od zastupitelů v příští politické koridě?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto FC Slovan Liberec

Štítky dotace, sport, finance, Liberecký kraj, Liberec, Drbna.cz, Zuzana Kocumová, ČSSD, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.