Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Politická korida: Měl by Liberecký kraj přispívat dětem z chudých rodin na obědy?

Projekt Potravinové pomoci pro školáky rozdělil čtenáře Liberecké Drbny na dvě poloviny. Zatímco jedni oceňují přístup kraje, který chce přispívat dětem z chudých rodin na obědy, druzí záměr kritizují. Jaký názor na projekt Potravinové pomoci dětem v Libereckém kraji mají zastupitelé?

Otázka redakce

Liberecký kraj chce i v příštím roce platit obědy dětem ze sociálně slabých rodin. Na projekt Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji žádá z evropských fondů tři miliony korun. Proč je tento krok nesprávný/správný? Je klíč, podle kterého jsou děti vybírány, nastaven nesprávně/správně?​

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem vúterý 7. června. Oslovení zastupitelé měli čas odpovědět do neděle 12. června, do 12:00. Z dotázaných neodpověděl Petr Beitl (ODS).

PSALI JSME: Liberecký kraj chce dál platit obědy dětem z chudých rodin

Martin Půta (SLK)

Projekt Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji považuji za velice užitečný, protože se jedná o podporu konkrétních dětí a rodin, které jsou ve vážné sociální nouzi. Díky pilotnímu projektu bylo podpořeno už 373 předškolních dětí a žáků z 23 škol a školních jídelen. Proto jsme se zapojili i do druhé výzvy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, během které vyzveme všechny potenciální partnerské školy a školská zařízení s možností zapojit se.

Předpokládáme, že po předchozích kladných zkušenostech a zjednodušení podmínek počet podpořených dětí a žáků zásadně vzroste. Vše bude ale samozřejmě záviset i na aktivitě ředitelů škol. Liberecký kraj o potravinovou pomoc dlouhodobě usiluje a byl jeden ze dvou krajů, který se do první výzvy zapojil.

František Chot (KSČM)

Na začátku se ale vrátím téměř o rok zpátky a připomenu, že na jednání zastupitelstva kraje v loňském červnu jsem otevřeně kritizoval návrh rozpočtové změny, předložený radní pro rezort školství Alenou Losovou (PRO LK), spočívají v poskytnutí daru 190 tisíc korun takzvané obecně prospěšné společnosti Women for Women na, v podstatě totožný, účel. Návrh jsem kritizoval nikoliv proto, že jím mělý být poskytnuty peníze na platby obědů dětem ze sociálně slabých rodin, jak následně ve svém článku na stranickém a dalších webech manipulativně tvrdila náměstkyně hejtmana pro rezort sociálních věcí Mgr. Lenka Kadlecová (ČSSD), ale proto, že nesouhlasím, odmítám, hraní si na charitu paní miliardářové Tykač-ové, která je spoluzakladatelkou a ředitelkou oné o.p.s. Zejména když rozdává peníze "vydyndané" mnohdy z veřejnoprávních subjektů - krajů, obcí ..., nebo z dobrých lidí. Právě proto jsem v loňském roce uvedl, že když tady taková potřeba je, bylo by jistě správnější, kdyby se místo darování peněz paní miliardářové o snížení počtu hladovějících dětí postaral Liberecký kraj. Krajský úřad je na to vybaven personálně a má potřebné informace ze své běžné činnosti. No, a vidíte - sešel se rok s rokem a jde to ... A mimochodem, přes veškeré výhrady jsem v červnu 2015 pro zmíněný dar hlasoval. Pokud by si paní náměstkyně Kadlecová zjistila fakta, nemusela mít péči o údajnou asociálnost zastupitele KSČM.

Doplním, že milion korun je předfinancování projektu ze strany kraje. Celkové tři miliony nákladů na jeden školní rok 2016/2017 pro děti plnící povinnou školní docházku by měly být získány ve výši 85% z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci (FEAD - Fond evropské pomoci nejchudším osobám) a z 15% z příspěvku ze státního rozpočtu ČR. Kraj bude hradit administrativní, personální náklady, jako neuznatelné náklady projektu v odhadované výši do 250 tis. korun. Bohužel, zapojení potřebných dětí je závislé na aktivitě, dobrovolnosti jednotlivých škol - ředitelů, pedagogů - nejde o systémovou záležitost. Pro nadcházející školní rok byla také významně snížena administrativní i věcná náročnost zapojení do projektu a sníženy nároky na sociální situaci rodiny dítěte.

Nejen já osobně, ale všichni krajští zastupitelé KSČM jsme podpořili usnesení číslo 296/2016, kterým na projekt Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji žádá kraj, jako zastřešující garant, dotaci tři miliony korun z evropských fondů. A snad nikoho nepřekvapí, když závěrem podotknu: to jsme to dopracovali za 25 let "úspěšného" budování tzv. demokracie, tedy kapitalismu.

Lenka Kadlecová (ČSSD)

Hrazení školních obědů dětem ze sociálně slabých rodin je podle mého názoru rozhodně správným krokem a já jej podporuji. Bohužel, jsou stále rodiny, které si nemohou dovolit platit částky v řádu stokorun, i když by chtěly. Děti, které nemohou chodit na oběd společně s ostatními, si pak mohou připadat vyloučené z kolektivu. To je ten sociální aspekt. A pak, ať jsou mnohdy školní obědy ať již právem, nebo neprávem kritizovány, jsou nutričně koncipovány tak, aby pokryly potřeby dětí patřičného věku. V případě, že si rodiče nemohou z důvodu tíživé finanční situace platit obědy v jídelnách, pak jimi domů nakupované jídlo asi také nebude valné. Takto aspoň ve škole dostanou kvalitní stravu.

Co se týče klíče k rozdělování, ten je nastaven dobře. Rodič dostane potvrzení z Úřadu práce, že se dítě po dobu tří měsíců po sobě jdoucích nacházelo společně s dalšími posuzovanými osobami z hlediska nároku na příspěvek na živobytí v hmotné nouzi, a pokud je škola, kterou navštěvuje, zapojena do projektu, nic nebrání čerpání. Přijde mi to jako jasně doložitelná skutečnost, že jde opravdu o děti, které podpořit potřebují.

Zuzana Kocumová (Změna)

Podpora projektu, za kterým od počátku stojí charitativní organizace "Woman for Woman", je určitě jednou z oblastí, kde by měly veřejné peníze pomáhat. Věříme, že pravdila jsou nastavená dobře, protože se netvořila od stolu, ale byly využity zkušenosti i databáze společnosti, která v této oblasti pomáhá už cca 5 let. Podpora je směřována přímo konkrétním školám, nikoli rodinám těchto dětí, což zaručuje, že nebude příspěvek na školní obědy zneužit pro jiné účely.

To, že se k pomoci opět  připojí  i Liberecký kraj, rozhodně pokládáme za správné. Je fakt, že se touto pomocí dodatečně napravuje systémová chyba a je smutné, že i v dnešní době existují rodiče, které nedokáží zaplatit svým dětem obědy.

Vladimír Opatrný (PRO LK)

Pokud se dnes a denně ujišťujeme, že Evropa, její společenské instituce, politika, hospodářství, kultura a systém hodnot, jsou založeny na křesťanství, není možné považovat projekt Potravinové pomoci dětem Libereckém kraji v podobě placení obědů dětem ze sociálně slabých rodin za nesprávný. V České republice žije jeden a půl miliónu lidí v podmínkách neumožňujících zajištění základních životních potřeb a důstojnou společenskou existenci,  rozměr chudoby v Evropě se pohybuje v řádech desítek miliónů obyvatel.

 Frekventované zaklínání se křesťanskými hodnotami je podle mého názoru zjevně  pokrytecké kromě jiného i proto, že podle kvalifikovaných odhadů  ročně   ze zemí Evropské unie zmizí  v daňových rájích  jeden bilión EUR, přičemž  zlomek této částky by umožnil příčiny chudoby systémově řešit důstojnějším způsobem než složitě administrovanými projekty.   Nastavení kritéria pro spravedlivé rozdělení prostředků je obtížné, domnívám se, že  v rámci možností jsou  nastavena tak, aby se peníze dostaly k potřebným.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí Papírového náměstí?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení nových stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?
Politická korida - V: Účast Jiřího Kittnera na zastupitelstvu opět rozpoutala dlouhou diskuzi

Krajská politická korida - I: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?

Odpovědi na jakou otázku byste se rádi dozvěděli od zastupitelů v příští politické koridě?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, rodina, projekt, peníze, Drbna.cz, KSČM, ČSSD, Petr Beitl, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Měl by Liberecký kraj přispívat dětem z chudých rodin na obědy?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.