Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jablonec si půjčí 150 milionů korun na investice, podmínky jsou výhodné

Jablonec nad Nisou si půjčí 150 milionů korun na investiční akce, které chce financovat s využitím evropských dotací. Půjčku dnes schválili zastupitelé. Peníze může Jablonec čerpat do konce roku 2018, dluh by měl potom splatit do konce roku 2027. Je ale možnost ho kdykoliv splatit předčasně bez jakýchkoliv sankcí, řekl dnes novinářům náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Podmínky půjčky považuje za velmi výhodné.

Jablonec se v posledních letech nezadlužoval, své závazky jen splácel. Ještě v roce 2011 dlužil 455 milionů korun, na konci loňského roku už dluhy města klesly na 165,5 milionu korun a na konci letošního roku už by měly být jen 108 milionů. "Podařilo se stabilizovat hospodaření města a můžeme si dovolit uvážlivě investovat," řekl Vele. Radnice dostala tři nabídky, nejvýhodnější podmínky nabídla Komerční banka. Úročení úvěru je na úrovni tříměsíční sazby PRIBOR, která je dnes na úrovni 0,29 procenta. Radnice nemusí za půjčku ničím ručit a celkově zaplatí navíc zhruba 2,793 milionu.

"Peníze z úvěru jsou určeny na financování nebo spolufinancování investičních akcí a větších oprav městského majetku. Jedním z projektů, který je ve hře, je přístavba pavilonu urgentní medicíny. Bylo by také užitečné, kdybychom dokončili proces zateplování škol, výměny oken a další investice, kde se nám vložené finance po určité době zase začnou vracet," řekl Vele. V plánech města je ale také například revitalizace druhého nejstaršího sídliště Šumava nebo výstavba nového dopravního terminálu v centru města.

Jablonec hospodaří letos se zdroji ve výši 829 milionů korun, výdaje by měly být o zhruba 69 milionů korun nižší. Schodek je ale určen na splátky úvěrů. Město letos naplánovalo investice za 68 milionů korun a dalších 11 milionů je v rozpočtu na přípravu projektů. Rozpočet navíc počítá s 20 miliony korun na opravy komunikací a zhruba deset milionů korun doplácí město na likvidací komunálního odpadu.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, investice, Miloš Vele, ODS, úvěr, Komerční banka, Prague InterBank Offered Rate

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec si půjčí 150 milionů korun na investice, podmínky jsou výhodné  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.