Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na libereckou radnici se chce dostat patnáct stran a hnutí

Kandidátku pro podzimní komunální volby podalo v Liberci patnáct stran a politických uskupení, před čtyřmi lety jich bylo o dvě méně. Většinu oficiálních kandidátek obdržel magistrát v pondělí. Volby se konají v říjnu, nyní naplno odstartuje předvolební kampaň.

 

Funkci bude obhajovat primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD), její dlouholetý předchůdce Jiří Kittner (ODS) nekandiduje. V Jablonci nad Nisou si budou moci voliči vybírat ze 14 kandidátek, v roce 2010 jich bylo o čtyři méně.

"Lídry ani počet kandidátů zatím poskytnout nelze, strany a uskupení mají ještě týden na možné změny v kandidátkách," uvedla mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Dnes vypršel termín pro podání kandidátek, registrace bude provedena do 23. srpna. Volby se konají 10. a 11. října.

V Liberci nyní vládne menšinová koalice tvořená zastupiteli ČSSD, Liberec občanům, Věci veřejné a dvěma ze tří zvolených za Unii sportu a zdraví (USZ). V 39členném zastupitelstvu má 18 mandátů. V minulých volbách se do libereckého zastupitelstva dostalo sedm stran, tři z nich ale v nadcházejících volbách o přízeň voličů usilovat nebudou. Nekandidují Věci veřejné, jejich tehdejší lídr Petr Černý do voleb povede vlastní stranu Nový směr. Zastupitelé zvolení za sdružení Liberec občanům budou kandidovat za Starosty pro Liberecký kraj nebo KDU-ČSL a Unie pro sport a zdraví (USZ) bude o hlasy voličů usilovat pod hlavičkou nově vzniklé celostátní strany Hnutí pro sport a zdraví. Nováčkem komunálních voleb v Liberci je ANO 2011, Úsvit přímé demokracie i TOP 09. Ta sice už před čtyřmi lety kandidátku postavila, kvůli vnitřním neshodám ji ale tehdy ještě před volbami stáhla. Nováčkem voleb je i strana Liberec ještě žije radního Romana Šotoly, na jeho kandidátce by měl být například i 22letý zpěvák kapely Atmo Music Jakub Děkan.

V roce 2010 vyhrála v Liberci Změna pro Liberec vedená Janem Korytářem, kterou volilo 20,63 procenta voličů a získala devět mandátů. Druhá skončila ODS s osmi křesly, třetí byla ČSSD se sedmi mandáty. Šest křesel získalo uskupení Liberec občanům a po třech USZ, Věci veřejné a komunisté.

V sousedním Jablonci nad Nisou uspělo v roce 2010 šest stran. Zvítězila ODS, pro kterou hlasovalo 26,15 procenta voličů. Získala devět mandátů v 30členném zastupitelstvu. Za ní skončilo uskupení Domov nad Nisou s osmi mandáty a společně vytvořily vládnoucí koalici. ČSSD skončila třetí s pěti mandáty, za ní TOP 09 se čtyřmi. Po dvou mandátech získali komunisté a Věci veřejné. I v Jablonci má primátor šanci obhájit svůj post, ODS znovu povede Petr Beitl.

S výjimkou Věcí veřejných budou všechny úspěšné strany kandidovat. Tehdejší lídr Věcí veřejných Pavel Žur povede do voleb vlastní uskupení Pro Jablonec. Dalšími nováčky jsou například Úsvit přímé demokracie, ANO 2011 či Změna pro Jablonec.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Věci veřejné, volby, Jablonec nad Nisou, ČSSD, ODS, Unie pro sport a zdraví, Jiří Kittner, Martina Rosenbergová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na libereckou radnici se chce dostat patnáct stran a hnutí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.