Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak pomoci přírodě? Do ochrany památek a rezervací se zapojí i studenti nebo fotbalisté

Více než třicet přírodních památek a rezervací spravuje Liberecký kraj. Jenže je potřeba, aby se o ně někdo staral, a to nejlépe dobrovolníci. Teď se jich pár našlo, do seznamu pomocníků totiž přibyli třeba studenti ze Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantě a fotbalisté z klubu SK Zásada.

Možností, jak pomáhat, je celá řada. Například do přírodní památky mezi Lukášovem a Jabloncem se po třiceti letech vrátily ovce.

„Možné to je díky nalezení majitele stáda ovcí ochotného zajistit řízené vypásání v souladu s potřebami ochrany přírody. Díky pasení se tak pomalu začíná měnit chudá druhová skladba zdejších luk. Pastva pomůže zde rostoucím chráněným šafránům,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

A další projekty se chystají. Právě studenti z frýdlantské školy budou pod odborným dozorem kosit invazními druhy rostlin zarostlou nivní louku v přírodní rezervaci Meandry Smědé.

Kraj se také snaží ke spolupráci zlákat zájmové spolky přímo z obcí. Jedním z nich je i fotbalový klub ze Zásady, jehož členové sekání mokřadních luk v přírodní památce Zásada pod školou, se kterou tamní fotbalové hřiště přímo sousedí.

„Nejenže pomůže přírodě, ale klub si bude moci pořídit nové sportovní vybavení a fotbalový dorost získá bližší vztah ke své obci,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Květa Šírová.

„Dlouhodobě se snažíme získávat ke spolupráci také zájmové organizace a spolky přímo z obcí, na jejichž území se přírodní rezervace a památky nacházejí," řekl Löffelmann.  

Podle něj si v minulosti rozpočet o několik tisíc vylepšil Sbor dobrovolných hasičů Heřmanice. Jeho členové vyřezávali náletové dřeviny v místním, biologicky velmi hodnotném, čedičovém Kodešově lomu,“ uzavřel.

Autoři | Foto liberecky-kraj.cz

Štítky Liberecký kraj, Meandry Smědé, Zásada, ochrana přírody, přírodní památka, fotbalista, Frýdlant, Jiří Löffelmann, FK Baumit Jablonec, příroda, sbor dobrovolných hasičů, Lukášov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak pomoci přírodě? Do ochrany památek a rezervací se zapojí i studenti nebo fotbalisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.