Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sezona koupališť v Libereckém kraji byla podprůměrná až průměrná

Provozovatelé koupališť v Libereckém kraji hodnotí letošní sezonu jako podprůměrnou až průměrnou. Pro některé to byla druhá špatná sezona po sobě, vyplývá z průzkumu. Kvalita vody ve většině přírodních koupalištích ale byla po celou sezonu výborná. Hygienici nemuseli dokonce zakázat koupání na žádné z 36 sledovaných vodních ploch v kraji.

Podprůměrná byla letošní sezona pro obě koupaliště v Liberci. "Loni jsem si říkal, že už to horší být nemůže, a bylo. Průměrná teplota byla letos pro Liberec jen 17,8 stupně Celsia," uvedl majitel koupaliště Vápenka Jan Skalník. Podle něj bylo letos v Liberci do deseti dnů vhodných ke koupání. "Chyběla delší šňůra, maximálně bylo hezky tři dny po sobě," dodal.

Podprůměrná byla sezona i pro Sluníčko v Liberci-Vratislavicích. "Žádná sláva to nebyla, i když tržby byly o něco lepší než loni. Před dvěma lety jsme ale měli třikrát více návštěvníků než teď," uvedl správce koupaliště Petr Polda. I podle něj bylo letos v Liberci slunných dnů pramálo. "Od 18. do 29. srpna jsme na koupališti skoro nikoho neměli," dodal.

Druhou sezonu má za sebou nejmodernější koupaliště v kraji, Maškova zahrada v Turnově. "Měli jsme víc dnů, kdy bylo kvůli počasí koupaliště zavřené. V červenci jich bylo devět a v srpnu pět, loni bylo za celé prázdniny zavřeno jen osm dní," uvedl za provozovatele koupaliště Jindřich Kořínek. Celkově je ale letos podle něj sezona lepší, hlavně díky vyšší návštěvnosti v červnu. Za průměrnou považuje letošní sezonu správce koupaliště v Železném Brodě na Jablonecku Libor Kochánek. "Byla o něco lepší než loni, počasí poměrně vyšlo a byl jen jeden úraz," dodal.

Více lidí než minulé léto se letos koupalo také na Máchově jezeře na Českolipsku. "Návštěvnost pláží byla o malinko lepší, hlavně díky červnu. Srpen byl slabší," uvedl Vladimír Reichert za společnost, která provozuje dvě z pěti pláží jezera. Stejně jako v minulých letech i letos byla kvalita vody v Máchově jezeře zhoršená kvůli sinicím. "Byl to obvyklý stav. Jen na začátku léta byla voda až nezvykle čistá, průhlednost jsme měli 2,2 metru. Nyní je na obvyklých 70 centimetrech," dodal Reichert. Žádné zdravotní problémy podle něj od lidí hlášené neměly. Zvýšený výskyt sinic trápil v závěru léta i nedaleké Hamerské jezero. Mírně zhoršená kvalita vody byla během sezony v kraji na dalších devíti z 36 sledovaných vodních ploch. Horší kvalitu zpravidla signalizovala jen snížená průhlednost.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, koupaliště, Liberec, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona koupališť v Libereckém kraji byla podprůměrná až průměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.