Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Podpisů pro konání referenda o hazardu v Jablonci je dostatek

Návrhem na konání referenda o zákazu výherních automatů v Jablonci nad Nisou se budou městští zastupitelé zabývat za dva týdny, ve čtvrtek 19. října. Magistrát kontrolou zjistil, že pod peticí je dostatek podpisů.

Organizátoři referenda požadují úplný zákaz pro všechny druhy hracích automatů na území pětačtyřicetitisícového města. Na radnici přinesli 500 podepsaných archů a uváděli, že podpisů je 4666. "Kontrolou petičních archů bylo zjištěno 4672 podpisů, z toho 3845 platných," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Potřeba bylo 3615 platných podpisů, aby mohla být petice prohlášena za platnou. Podepsat se pod ní muselo minimálně deset procent oprávněných voličů ve městě. Úředníci neuznali podpisy lidí, kteří své údaje vyplnili nečitelně nebo chybně, nejsou občany města nebo se podepsali vícekrát. "Na prověření podpisů pracovalo šest lidí zhruba 140 hodin," uvedl magistrátní tajemník Marek Řeháček.

Organizátoři zastupitelstvu navrhují, aby se referendum konalo při prvním kole volby prezidenta v lednu příštího roku. Regulaci hazardu ze strany vedení města považují za nedostatečnou. V Jablonci je 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Nulovou toleranci vedení města nepovažuje za řešení, podle něj vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Tím, že jsou povolená jen kasina, považuje regulaci za dostatečnou.

Ani organizátoři referenda nechtějí úplný zákaz hazardu ve městě. Požadují ale, aby z kasin zmizely všechny výherní automaty. "Automaty představují nejproblematičtější formu hazardu, která generuje dvě třetiny patologických hráčů v léčbě," uvedla již dříve zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová. Podle údajů přípravného výboru je v kasinech skoro 400 automatů a lidé v Jablonci ročně prohrají při hazardu až 100 milionů korun. Referendum by se nemělo týkat živých her v kasinech, malých hazardních turnajů, kurzových sázek, loterií či tombol. "Nešlo by tedy o hazardní prohibici, ale o nulovou toleranci hracích automatů," řekla zmocněnkyně. Náklady na uspořádání referenda odhaduje přípravný výbor na 900 tisíc korun.

Autoři | Foto MMJ

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, hazardní hra, hrací automat, Marek Řeháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpisů pro konání referenda o hazardu v Jablonci je dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.