Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jindřichovice zachrání nádražní budovu od demolice. Odkoupí ji od Českých drah

Odbavovací budova na nádraží v Jindřichovicích pod Smrkem se bourat nebude. Na budovu z roku 1902 už byl vydán demoliční výměr, příhraniční obec se ji ale rozhodla zachránit. Dohodla se s Českými drahami, že od nich nevyužívaný objekt získá za 290 tisíc korun. Koupi obecní zastupitelstvo schválilo, nyní se pracuje na převodu.

„Čekáme na smlouvu k podpisu od Českých drah," řekl starosta obce Pavel Novotný.

Jindřichovice s 670 stálými obyvateli leží ve Frýdlantském výběžku nedaleko česko-polské hranice. Nádražní budovu se obec rozhodla získat, i když zatím pro ni využití nemá. „Zakonzervujeme ji, aby se její stav dále nezhoršoval," uvedl starosta.

Nádražní budova se stavěla v době největšího rozkvětu obce, kdy tam byly hotely, restaurace a z nádraží jezdily vlaky až k Baltu. Žilo tam 2500 stálých obyvatel a místní textilka jich zaměstnávala ještě dokonce o tisíc víc, do Jindřichovic jezdili lidé z celého regionu. Provoz na mezinárodní trati se zastavil po druhé světové válce.

Vytrhané koleje do Polska

„Přerušením celistvosti tratě a vytrháním kolejí mezi polskou Woliměří a Jindřichovicemi počal trati zvonit umíráček," řekl starosta.

Kdysi významná nádražní budova začala postupně chátrat, dnes už ji České dráhy vůbec nevyužívají. „Je prázdná, odpojená od elektřiny. Na budově se podepsal nejen zub času a zanedbaná údržba, ale i nenechavci, kteří průběžně budovu devastovali," dodal Novotný.

Podle něj ale místné nechtějí připustit nenávratnou likvidaci tohoto historického symbolu obce i železnice na Frýdlantsku dříve, než se alespoň pokusí peníze na její obnovu sehnat. „V okamžiku, kdy bude jasný záměr, který se vyprofiluje z veřejné diskuze, tak se rozhodneme co s ní. Mohli bychom ji využít k turistickým potřebám, pro nějakou obecní činnost nebo by se tam třeba jednou mohly dělat byty, které tam už byly," nastínil starosta.

Obnoví se spojení?

Poláci navíc nedávno projevili zájem o obnovu přeshraničního spojení. Dnes české vlaky v Jindřichovicích končí. Na české straně chybí zhruba kilometr kolejí směrem do Polska a na polské straně je to podobné.

Pro obec to není poprvé, co se snaží zachránit kdysi významnou, ale nyní chátrající budovu na nádraží. Před lety získala bývalou výtopnu a následně prodala jednomu z místních, který pro ni má využití. „Chce ji pro bydlení a rozjet tam malou výrobnu galusek," uvedl Novotný.

Jindřichovice se pokoušejí zachránit i místní kostel, který před dvěma lety bezúplatně převzaly v havarijním stavu od církve. Jen na statické zajištění ale musí sehnat sedm milionů korun.

Autoři | Foto vlacky.webgarden.cz

Štítky Jindřichovice, České dráhy, železnice, Pavel Novotný, Jindřichovice pod Smrkem, Polsko, druhá světová válka, Frýdlantský výběžek, Baltské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichovice zachrání nádražní budovu od demolice. Odkoupí ji od Českých drah  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.