Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecká ZOO v roce 2017: Vysoká návštěvnost i nové přírůstky

Druhou nejvyšší návštěvnost za posledních deset let měla loni zoo v Liberci. Jejími branami prošlo 355 336 lidí. Lepší byl jen rok 2016 s 389 811 návštěvníky.

„Velkým lákadlem pro návštěvníky byly především nové přírůstky a nové druhy zvířat, o které jsme rozšířili naši chovatelskou kolekci," uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Nejstarší zoo loni získala několik nových druhů, které ve své takřka stoleté historii v expozici neměla. Sem patří ohrožený kůň Převalského, tropické žáby či samička ohroženého muntžaka chocholatého. V evropských zoologických zahradách je aktuálně k vidění pouhých 19 jedinců těchto malých jelínků. „Novým velkým lákadlem pro návštěvníky se v roce 2017 stal i mravenečník velký. Ten k nám přicestoval v polovině léta z Maďarska a obývá expozici po vlcích hřivnatých," uvedla Tesařová.

Ohrožený lev berberský

Od loňska má zoo také chovný pár lva berberského, tento druh je ve volné přírodě již vyhuben a přežívá pouze díky spolupráci zoologických zahrad.

Mezi nejvzácnější mláďata, která se v liberecké zoo loni narodila, patří samička osla somálského či samčí přírůstky u sambarů skvrnitých a urialů bucharských. „I když se nejedná o návštěvnicky nejpopulárnější zvířata, patří mezi nejohroženější živočichy, které chováme," dodala mluvčí.

Liberecká zoo je ve světě známá především díky své unikátní sbírce dravých ptáků. „Svou pozici v evropské špičce jsme potvrdili i loňský rok, kdy se našim odborníkům podařilo jako prvním na světě úspěšně odchovat dvě mláďata orlů nejmenších," uvedla Tesařová.

Ve světovou známost podle ní také vešli kuriózním odchovem hadilova písaře ze zoo Dvůr Králové, kterého netradičně adoptoval zkušený liberecký pár orlů bělohlavých. „Přestože v úspěch tohoto experimentu zpočátku věřil málokdo, ukázalo se, že by to mohla být jedna z cest jak zajistit, aby se odchovaná ptačí mláďata v budoucnu lépe rozmnožovala přirozeně v párech bez zásahu člověka," dodala mluvčí zoo.

Vymírání ptačích druhů

Liberecká zoo chová 164 druhů a zabývá se i projekty na ochranu přírody ve světě. Loni byla pověřena předsednictvím jedné z největších ochranářských kampaní světa, která je zaměřená na ohrožené pěvce v oblasti jihovýchodní Asie. „Kampaň má za cíl upozornit na současný masivní úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích, které je vedle ztráty jejich přirozeného prostředí způsobeno především jejich nadměrným lovem," uvedla Tesařová.

Do kampaně se zatím přihlásilo dalších 95 evropských zoologických zahrad a institucí a podařilo se sehnat 63 tisíc eur (1,6 mil. Kč) na šest konkrétních ochranářských projektů v Indonésii.

Autoři | Foto Jitka Ambrožová

Štítky ZOO Liberec, 2017, mláďata, návštěvnost, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Liberec, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká ZOO v roce 2017: Vysoká návštěvnost i nové přírůstky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.