Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na krajském úřadu i liberecké radnici opět vlaje tibetská vlajka

Ve Frýdlantu vyvěšují vlajku pro Tibet pravidelně od roku 2009, i dnes zavlála přímo z balkonu historické radnice. K akci Vlajka pro Tibet, kterou pořádá občanské sdružení Lungta, se poosmé připojil také Liberecký kraj. Vlajku vyvěsily radnice i v dalších 49 z 215 měst a obcí v kraji. Zavlály v Liberci a všech větších městech, jako jsou Turnov, Nový Bor, Semily, Frýdlant, Železný Brod nebo Jilemnice. Už tradičně vlajku nevyvěsili v Jablonci nad Nisou ani v České Lípě.

Tibetská vlajka v tento den pravidelně vlaje na krajském úřadu Libereckého kraj. „Vyvěšením vlajky dáváme najevo podporu národům, které bojují za svoji svobodu. Liberecký kraj se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet připojuje pravidelně,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové).

Ve Frýdlantu zavlála tibetská vlajka na radnici poprvé v roce 2009. „Od té doby ji vyvěšujeme 10. března, tedy v den výročí povstání Tibeťanů v roce 1959 proti okupaci, pravidelně,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Už dříve upozornil na to, že kdo ví o historii Tibetu a jeho konfliktu s Čínskou lidovou republikou více, vnímá možná paralelu s historií naší země - s mnichovskou dohodou v září 1938 a sovětskou okupací Československa v srpnu 1968. „V těchto těžkých dobách jsme zůstali také sami a bez spojenců. Našemu národu se však povedlo osvobodit se jak z nadvlády fašismu, tak i komunismu. Tibeťané to mají v současné geopolitické situaci daleko těžší,“ podotýká starosta.

Zcela jiný názor má na kampaň jeho stranický kolega a primátor druhého největšího města v Libereckém kraji Petr Beitl. Připadá mu prázdné a pokrytecké tvářit se, že vyvěšení této vlajky je nějaký symbol toho, že jsme za boj za lidská práva. „Máme své problémy s lidskými právy od Sýrie přes severní Afriku vtaženou do Evropy, všichni o tom víme, a řekl bych, že bychom si měli nejdříve zamést před vlastním prahem a potom radit někde na druhé straně zeměkoule,“ řekl již dříve. 

Vyvěšením tibetské vlajky si dnes lidé na celém světě připomínají 59. výročí neúspěšného tibetského povstání proti čínské okupaci a za uchování národní identity. V roce 1959 při něm zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, mnoho dalších zahynulo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Podle sdružení Lungta se letos k projektu přihlásilo pět krajských úřadů a více než 730 měst, obcí a městských částí. 

Foto MML | Zdroj ČTK, Lungta

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Vlajka pro Tibet, vlajka, Frýdlant, Martin Půta, Dan Ramzer, Tibet, radnice, Tibetská vlajka, krajský úřad, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Mirek

nevědí co byl a ted je tibet ale to nevadí hlavně že se něco vyvěsí a kalousek se zabalí do vlajky,no a co v anglii si královna nasadí prezidenta číny do kočáru a ty vaše lidský práva si můžete někam strčit i s vlajkou.

Úterý, 13. března 2018, 10:43Odpovědět

Na krajském úřadu i liberecké radnici opět vlaje tibetská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.