Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec přišel s vlastní metodikou monitoringu Romů. Ve městě jich žije přes osm tisíc

Liberec loni odmítl poslat úřad vlády zprávu o stavu romské menšiny na území Liberce podle metodiky úřadu. A nepošle ji ani letos. Město místo toho přišlo s vlastní metodikou, která je podle něj inovativní, nezkreslená a získává data přijatelně etickým způsobem.

„Úřad vlády po loňské kritice, již jsem sám vyvolal, sice metodiku sběru dat upravil, ale i nadále pro nás zůstává nepřijatelná, protože je založena na předávání stereotypů, sčítání menšiny neromskou majoritou a nepřípustné statistické výchylce,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Město tak účast na státním sčítání znovu odmítlo, ale přitom nabízí vlastní cestu. „Pokud už totiž chceme realizovat státní integrační politiku, musíme jí umět zaručit validní data, etickou nespornost jejich získávání a přímou účast komunity samotné,“ dodal.

Ještě v loňském roce metodika úřadu vlády obsahovala z pohledu Liberce nepřijatelné ustanovení o označování Romů podle antropologických, kulturních a sociálních indikátorů, a vybízela tedy k nálepkování dle barvy pleti, případně chování.

Romové v Liberci

Zpráva o stavu romské menšiny ve městě

Zprávu letos poprvé zpracovali sami Romové, konkrétně Asociace romských představitelů Libereckého kraje. Přečíst si ji můžete tady.

Sčítání v Liberci tak letos provedla Asociace romských představitelů Libereckého kraje (ARPLK). „Je velice důležité, aby se na záležitostech romské komunity podíleli sami Romové. Musíme mít možnost vyjádřit se k tomu, co nás trápí. A pokud i ostatní Romové pocítí možnost měnit určité věci a stereotypy, doufáme, že to v nich vyvolá zájem o aktivní občanství a chuť participace na záležitostech romské menšiny,“ uvedl za tvůrce liberecké zprávy Jan Kanaloš z ARPLK.

Asociace ve zprávě zužitkovala detailní znalosti o stavu komunity na území statutárního města. Kvalifikované odhady přitom zpráva uvádí ve škálách (např. 1-50, 51-100, 101-199 atd.) a podle jednotlivých čtvrtí města. „Zpráva je založena nejen na zpřesněných odhadech počtu příslušníků romské menšiny v jednotlivých 36 čtvrtích města, ale charakterizuje i jednotlivé problémy v dané struktuře území (bytová politika, nedostatek volnočasových aktivit, obchod s chudobou, rizikové jevy, romská identita, nezaměstnanost, soužití s majoritou aj.) a konečně podává celkovou informaci o stavu menšiny ve městě jako celku,“ popsal strukturu Kanaloš.

Podle zprávy je romská komunita v Liberci značně nehomogenní, žijí tu slovenští, maďarští i olašští Romové. Celkem jich je podle nejnovějšího sčítání 8450.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Romové, sčítání, ARPLK, Úřad vlády České republiky, komunita, Ivan Langer, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec přišel s vlastní metodikou monitoringu Romů. Ve městě jich žije přes osm tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.