Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dívku na Fügnerce obtěžoval muž, dlouho nikdo nepomohl. Jak se ubránit agresorovi?

V centru Liberce dochází poměrně často k nepříjemným situacím, slovnímu či dokonce fyzickému obtěžování. Nedávno to potkalo i sedmnáctiletou Majdu, a to překvapivě ne večer, ale ráno, cestou do školy, přímo na Fügnerce. Sama se slovním útokům a pronásledování bránit nedokázala, lidé byli neteční a trvalo dlouhé minuty, než našla zastání a útočníka se zbavila.

Když Majda vystoupila z autobusu a čekala na tramvaj, přistoupil k ní neznámý muž, začal pokřikovat urážky s hrubým sexuálním podtextem, které doplnil slovy „Zabiju tě, nevolej policii, ta tě neochrání!“

„Chodil pořád kolem mě a nadával mi, chtěla jsem odejít pryč, ale šel pořád za mnou, nemohla jsem se ho zbavit. Řekla jsem mu, že se mu omlouvám a ať mě nechá být. Zároveň jsem prosila lidi, ať mi pomohou, ale hodně dlouho vůbec nikdo nereagoval. Až po několika dlouhých minutách ho jeden odehnal,“ popisuje Majda, která pak pokračovala v cestě do školy, kam dorazila ještě v šoku. Pedagogové zavolali rodiče a následovala cesta na policii.

Situaci si dívka přehrávala od té doby v hlavě mockrát a hledala zpětně možnosti, jak se mohla z konfliktu dostat rychleji. „Když je okolí netečné, je dobré zaúkolovat konkrétního kolemjdoucího. Například ´pane, vy v té červené bundě, zavolejte policii, paní v modré mikině, prosím, pomozte mi…´. Pokud nikoho neoznačíte, většinou každý spoléhá, že pomůže někdo jiný a neudělá nic,“ radí Majdě Pavel Fill, bezpečnostní expert a instruktor Krav Maga Global Liberecko s tím, že velmi důležitá je i verbální obrana. „Pokud útočník vidí, že se nebráním verbálně je skoro jasné ze se neubráním fyzicky,“ doplňuje.

Chlapce napadla skupinka mladíků

Majdin nepříjemný zážitek bohužel není ojedinělý. Potvrzuje to i případ čtrnáctiletého chlapce. Když šel s kamarády ze školy, fyzicky ho poblíž liberecké cyklostezky napadla skupina mladíků. Z incidentu si „odnesl“ zlomený nos, rozbitá rovnátka a modřiny. V tomto případě poblíž nebyli žádní kolemjdoucí, kteří by chlapcům pomohli. Je tedy jasné, že v těchto situacích musíme spoléhat většinou jenom sami na sebe. Mnohdy jim lze včas předejít nebo je vyřešit tak, aby následky byly co nejmenší. Je ale důležité, vědět jak na to.

„Zásadní je vnímat, co se děje okolo. Jakmile vidím, že za mnou jde nějaký člověk, vidím, že jsem v jeho zájmu, připravím si pepřový sprej, batoh nebo školní tašku či klíče. Zkrátka cokoliv, co zvýší mé šance odrazit případný útok. Pokud na mě někdo křičí, slušně mu řeknu, ať toho nechá, pak razantněji, ale pokud se vše mine účinkem, nečekám a použiji pepřák. Případně útočníkovi zacloním oči batohem či kabelkou a kopu do rozkroku. Samozřejmě, pokud je to možné, je nejlepší útěk – ideálně někam mezi lidi, do obchodu, na zastávku plnou lidí a podobně,“ radí Pavel Fill.

Jak se v podobné situaci chovat?

Právě to, jak se v podobných situacích chovat a jak se bránit, učí například systém Krav Maga, jehož hlavním cílem je naučit kohokoliv, nehledě na věk, pohlaví či fyzické schopnosti a zkušenosti bránit se všemožným druhům útoků, případně je včas odhalit a vyhnout se jim. Že téma bezpečnosti společností rezonuje, potvrzuje i fakt, že roste zájem o kurzy Krav Maga i jednorázové semináře pro školy.

„Přibývá zejména žen, které stále častěji chodí do smíšených tříd, aby se naučily bránit se i váhově a výškově těžším ´útočníkům´ a pracujeme také s dětmi již od tří let. Ty si hravou formou osvojují správné návyky, zvyšují si fyzičku, postřeh i obratnost. Velký smysl pak má Krav Maga pro teenagery, protože jim může pomoci vyřešit nejenom případné nebezpečí na ulici nebo například na koncertu či diskotéce, ale také třeba problémy se šikanou,“ vysvětluje Pavel Fill, který vede například i specializované semináře pro Bílý kruh bezpečí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky napadení, Fügnerova, agresor, obrana, policie, Liberec, Bílý kruh bezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dívku na Fügnerce obtěžoval muž, dlouho nikdo nepomohl. Jak se ubránit agresorovi?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.