Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad Hejnicemi obnovili vyhlídku Poustevníkův kámen. Nové jsou schody i lavičky

V Jizerských horách přibyl další turistický cíl. Státní podnik Lesy ČR obnovil nedaleko Hejnic za 300 tisíc korun skalní vyhlídku Poustevníkův kámen. Vyhlídka na kopci Na chatkách se slavnostně otevřela dnes, kdy byl posvěcen kříž. Na tomto místě bylo před sto lety lesní divadlo.

„Nové jsou kamenné schody a lavičky v lesním divadle a s nimi i kříž, zábradlí a otočný informační panel," uvedl lesní správce z Frýdlantu Václav Vacek.

Otočný panel má podobu stromu, obsahuje informace o místě, hejnickém kostele a jsou na něm obrázky zvířat, se kterými se mohou turisté setkat v jizerskohorských lesích. „Projekt jsme financovali z podnikového Programu 2020. Spolupracovali jsme se zástupci Města Hejnice, tamějších spolků i Římskokatolické farnosti Hejnice," dodal ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář.

Turisté se k vyhlídce dostanou po silnici, jež vede z Hejnic od kostela na Ferdinandov. Odbočka na polní cestu ke kopci Na Chatkách je asi po 400 metrech. „Z místa je krásný výhled na Hejnice s dominantou a kulturní památkou kostela," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Z vyhlídky je také vidět Smrk, Paličník, Smědavská hora, Frýdlantské cimbuří a Ořešník. O historii místa se lze více dozvědět na webu spolku Patron, který se věnuje opravám a dokumentaci drobných památek v Jizerských horách.

Podle pověsti tu sídlil poustevník Eremita Paul Stelzig z Ludvíkova, který zde postavil kapličku. Vyhlídka se později stala cílem výletů hlavně v první polovině minulého století. Lesní divadlo s kapacitou až 2000 diváků bylo vybudované v letech 1913 až 1914. Hry se tam přestaly hrát před druhou světovou válkou a z divadla se dochovaly jen zbytky.

Poblíž vyhlídky je také pomníček, který upomíná na sesuv stěny pískovcového lomu z 12. dubna 1930. O život při něm přišli dva lidé.

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Poustevníkův kámen, Hejnice, Jizerské hory, vyhlídka, divadlo, kostel, Lesy České republiky, kopec, Václav Vacek, druhá světová válka, Římskokatolická farnost Hejnice, schodiště, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Hejnicemi obnovili vyhlídku Poustevníkův kámen. Nové jsou schody i lavičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.