Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jablonec začal opravovat střechu bazénu. Vyjde na 35 milionů korun

Na zlepšení stavu krytých bazénů s akvaparkem v Libereckém kraji letos nejvíc vydá Jablonec. Zhruba 35 milionů korun půjde na výměnu střechy a na zateplení nevyhovujícího zasklení bazénové haly.

V jabloneckém městském bazénu s návštěvností přes 150 tisíc lidí se pracuje od dubna a hotovo by mělo být v říjnu. Pro veřejnost je zatím uzavřená jen sluneční louka. „Bazén uzavřeme od 1. června, při optimální situaci ho znovu otevřeme pro veřejnost 21. července," uvedl Milan Matura z městské společnosti Sport Jablonec, která plavecký stadion z roku 1987 provozuje.

Jeho součástí je i rekreační bazén s umělým vlnobitím, dravou řekou i tobogány. Město provoz ročně dotuje osmi až devíti miliony. „Příští rok se plánuje druhá část rekonstrukce, což je klimatizace," dodal Matura.

Ve fázi záměru je oprava staré bazénové haly, šaten a sociálního zázemí a výstavba druhého bazénu. Odhadem to bude stát 135 milionů korun.

Opraví se i bazén v Liberci

Ve fázi příprav je také obnova městského bazénu z poloviny 80. let minulého století v Liberci. Jeho provoz radnice dotuje ročně 22 miliony korun. Navenek vypadá stadion dobře, v havarijním stavu je ale vzduchotechnika, střecha a obvodový plášť. Naléhavě nutná je i oprava chátrajících nosných konstrukcí, elektroinstalace, rozvodů vody a kanalizace.

Areál vybavený tobogany, vířivkami a dalšími atrakcemi ročně navštíví asi 350 tisíc lidí. Rekonstrukce za 350 až 400 milionů korun by měla začít v roce 2020.

V Liberci je ještě soukromý akvapark v Centru Babylon. Žádnou větší investici jeho majitel v nejbližší době nechystá. „Největší investicí loňského roku byl přechod na čipový systém, nákup a instalace nových turniketů a hlavně nových šatních skříněk včetně společných šaten a převlékáren," uvedla za Babylon Martina Hujerová. Podle ní se dělala také nová recepce a úpravou prošly sprchy a toalety.

Akvapark se soustavou bazénů, umělých jeskyní, tobogánů, vodopádů, fontán a vířivek je v provozu 18 let, ročně ho navštíví přes 100 tisíc lidí. „Největší zájem je o tobogán zvaný Spacebowl, neboli trychtýř," dodala Hujerová.

O bazénu v Lípě rozhodne nové zastupitelstvo

Tobogan, skluzavky a další atrakce jsou i v krytém bazénu v České Lípě, poslední výraznější modernizace se dělala před deseti lety. Město letos chtělo začít stavět venkovní bazén s atrakcemi za 90 milionů korun. Do soutěže se ale přihlásil jen jeden uchazeč s příliš vysokou cenou, rozhodnutí o výstavbě tak bude na nových zastupitelích.

Venkovní akvapark v Maškově zahradě v Turnově na konci května zahájí třetí sezonu. Minulá skončila ve ztrátě v řádu statisíců, když koupaliště s tobogánem, skluzavkami a dalšími vodními atrakcemi navštívilo skoro 47 500 lidí. I proto letos zdraží vstupné.

Tržby v městském areálu by se díky tomu mohly podle místostarostky Petry Houškové (Nezávislý blok) zvýšit až o 350 tisíc korun. „O deset korun bylo zvýšeno vstupné pro dospělé, z 90 na 100 korun," uvedla. O 20 na 260 korun se zvedla cena za rodinné vstupné a zdarma bude koupaliště přístupné jen pro děti do 100 centimetrů výšky. Loni to bylo do 115 centimetrů. Letos budou děti od 100 do 120 centimetrů platit 20 Kč a vyšší stejně jako loni 60 korun.

Autoři | Foto Bazén Jablonec

Štítky Jablonec nad Nisou, bazén, oprava, Jablonec, střecha, aquapark, Liberecký kraj, Liberec, Centrum Babylon Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec začal opravovat střechu bazénu. Vyjde na 35 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.