Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Se suchem už bojují i města na Liberecku. Lidé musí šetřit s pitnou vodou

Města a obce v Libereckém kraji postupně žádají své občany, aby co nejvíce šetřili s pitnou vodou, v České Lípě dokonce v pátek začne platit zákaz odběru vody z několika řek a potoků. Důvodem je nedostatek vody a sucho, které sužuje celé Česko.

„Kvůli suchu a dlouhodobě zvýšené spotřebě pitné vody Vás žádáme o omezení odběru vody z vodovodního řadu pro jiné účely, než je běžné využití pitné vody. Pro napuštění bazénů prosíme využijte možnost objednání cisterny s vodou,“ informovala už v pondělí Frýdlantská vodárenská společnost, která dodává vodu pro celé Frýdlantsko. K výzvě už se připojily i Hejnice a Frýdlant.

Česká Lípa dokonce od pátku zakáže odebírat vodu z řek a potoků. Konkrétně jde o 17 toků. „Zákaz je vydán na základě dlouhodobých přetrvávajících klimatických podmínek, vlivem nichž došlo ke kritickému snížení průtoků na tocích, čímž může dojít ke kyslíkovému deficitu a závažnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodních toků,“ vysvětlil mluvčí úřadu Václav Šámal.

Toto nařízení podle něj platí až do 30. září. „Pokud by vodní podmínky umožňovaly odvolání zákazu, bude tak neprodleně učiněno,“ dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zalévání, sucho, bazény, Frýdlant, Česká Lípa, pitná voda, Liberecký kraj, Česko, Frýdlantská vodárenská společnost, Frýdlantsko, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se suchem už bojují i města na Liberecku. Lidé musí šetřit s pitnou vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.