Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Urial, zebra i zoborožec. Liberecká ZOO vítá další mláďata

Celou řadu přírůstků přivítala v posledních dnech a týdnech liberecká zoologická zahrada. Návštěvníci tak budou moci vidět mláďata velbouda, zeber, uriala, nebo zoborožce. Pro ZOO jde o velký úspěch, většinou jde o zvířata, která se v zajetí špatně množí.

Příkladem je samička uriala bucharského, jednoho z nejvíce ohrožených velkých savců na naší planetě. Ta se v ZOO narodila 22. června. „Urial bucharský se ve volné přírodě vyskytuje v Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, ale jejich počty jsou nestálé. V současné době se velikost populace odhaduje pouze na 250 jedinců, a tak urial bucharský patří mezi nejvzácnější a nejcennější druhy, které zde chováme,“ vysvětlil Luboš Melichar, hlavní zoolog.

Liberecká zoo je přitom jednou z pěti zoologických zahrad v Evropě a jediná zoo v Čechách, která tyto sudokopytníky s mohutnými rohy zatočenými do okruží chová. Samička se jménem Ganji je již devátým mládětem, které se v zoo pod Ještědem od počátku jejich chovu v roce 2011 narodilo.

Pyšní jsou v ZOO i na další přírůstek, v druhé půlce června se narodili dva samci zebry bezhřívé, kterých je v současné době po zahradách na světě pouhých 38. Liberecká ZOO se řadí k jedné ze čtyř zoologických zahrad na světě, která tyto ohrožené zebry úspěšně rozmnožuje.

„Jádrová populace žijící v Národním parku Kidepo v Ugandě čelí razantnímu úbytku jedinců a ostatní subpopulace buď zmizely úplně nebo se tomu velmi rychle blíží,“ dodal Melichar.

Poprvé v historii se také v Liberci povedlo odchovat zoborožce rýhozobého. Na svět se vyklubala celkem tři mláďata, jeden samec a dvě samice. „Je to pro nás obrovský úspěch, protože tyto filipínské endemity dokázalo odchovat pouze šest zoologických zahrad na celém světě,“ řekl Jan Hanel, kurátor ptáků v Zoo Liberec.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, mláďata, urial, zoologická zahrada, zebra, Tádžikistán, Uzbekistán, Turkmenistán, Zoologická zahrada Liberec, Uganda, Jan Miloslav Haněl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Urial, zebra i zoborožec. Liberecká ZOO vítá další mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.