Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Budoucnost geotermální elektrárny v Tanvaldu není jistá, proti jsou město i občané

Po čtyři roky trvají jednání mezi městem Tanvald a firmou Entergeo. Proti stavbě hloubkových vrtů jsou zastupitelé i místní. Firma se nyní bude muset obrátit na ministerstvo životního prostředí a další instituce.

Tanvald v Jizerských horách uspěl s odvoláním proti vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu. Krajský úřad Libereckého kraje rozhodnutí stavebního úřadu v Tanvaldu zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek rozhodnutí odvolacího úřadu vítá. Ředitel firmy Entergeo Zbyněk Šonka řekl, že po čtyřech letech je společnost opět v bodě nula a zvažuje, jaké právní kroky podniknout, aby se urychlila příprava projektu. Výstavba elektrárny nemá podporu města, nesouhlasné stanovisko radnice podle starosty trvá.

„Máme dvě platná usnesení zastupitelstva, že s tím nesouhlasíme,“ řekl Vladimír Vyhnálek. Společnost Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Proti záměru firmy se postavilo nejen tanvaldské zastupitelstvo, petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel sedmitisícového Tanvaldu a jeho okolí.

„Je to nevyzkoušené. Nechceme experimentovat v centru města,“ shrnul hlavní důvod odmítavého stanoviska starosta. O vydání územního rozhodnutí firma usiluje od prosince 2014. Dvakrát stavební úřad v Tanvaldu vydal zamítavé stanovisko, krajský úřad ale v obou případech vyhověl odvolání společnosti Entergeo. Napotřetí stavební úřad sice firmě vyhověl, tentokrát ale s odvoláním uspěli odpůrci výstavby.

„To mnohem více než o projektu vypovídá o nízké kvalitě práce správních orgánů. Tyto orgány za téměř čtyři roky nejrůznějšího projednávání a konzultací nevydaly rozhodnutí, které by nebylo zatíženo vadami, jak opakovaně uvádějí ve svých vlastních odůvodněních,“ uvedl Zbyněk Šonka. Podle jeho názoru účastníci řízení, při kterých jsou porušována zákonná ustanovení, překračují zákonem dané pravomoci a vydávají zmatečná rozhodnutí. „Po trojitém posouzení jsme se svou žádostí doloženou souhlasným stanoviskem EIA odesláni krajským úřadem opět do bodu nula, takový je výsledek téměř čtyřleté práce zúčastněných správních orgánů," dodal. Na základě rozhodnutí krajského úřadu bude tanvaldský stavební úřad po firmě Entergeo chtít, aby dodala tři povolení.

Potřebovat bude pravomocné rozhodnutí ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, povolení od báňského úřadu pro hloubkové vrty a souhlasné stanovisko krajského úřadu ke geologickým pracím. Entergeo podle Šonky zvažuje, jaký zvolit postup. „A jaké právní kroky podniknout, aby se konečně urychlila příprava projektu, který má oživit chátrající areál bývalé textilky v Tanvaldu, přinést nová pracovní místa a ve svém důsledku zvelebit Tanvald,“ dodal.

Autoři | Foto Město Tanvald

Štítky Tanvald, geotermální elektrárna, vrty, Jablonecko, elektrárna, krajský úřad, Ministerstvo životního prostředí České republiky, projekt, Liberecký kraj, Jizerské hory, Český báňský úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucnost geotermální elektrárny v Tanvaldu není jistá, proti jsou město i občané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.