Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový trenažer pomůže pacientům s poraněním míchy

Handbike trenažér je rehabilitační novinkou, která postupně bude na všech spinálních jednotkách v republice, v Liberci ji už mají a dokonce zadarmo.

Spinální jednotka v Krajské nemocnici v Liberci získala zdarma handbike trenažér, který pacientům s poraněním míchy pomůže při posilování horní části těla a ukáže jim možnosti dalšího sportovního vyžití.

Cílem je dostat trenažéry na všechny spinální jednotky a do všech rehabilitačních ústavů v ČR do konce letošního roku, řekl autor trenažéru Heřman Volf. Zdarma je dostanou nemocnice díky dárcům, cena jednoho je 64.000 korun.

Projekt organizuje spolek Cesta za snem. „Prošel jsem si tím. Chtěl bych, aby lidé (pacienti), co přijdou po nás, to měli trochu jednodušší než my,“ uvedl Volf, který je po pádu na lyžích v roce 2006 upoutaný na invalidní vozík.

„Vidím to sám na sobě, fyzická kondice je cesta k soběstačnosti a naprostý základ. To, že trenažéry můžeme spinálním jednotkám předat, je pro nás strašně důležité,“ doplnil. V republice jsou spinální jednotky vedle Liberce ještě v pražském Motole, v Ostravě a Brně.

Pod Liberec patří spádová oblast čtyř krajů se zhruba 2,5 milionu lidí. „Ročně máme kolem 100 nových pacientů,“ uvedla staniční sestra Alena Kyrianová. Trenažér podle ní bude pro pacienty znamenat, že se daleko dříve přiblíží životu před úrazem.

„Máme hodně úrazů sportovních, takže pomocí přístroje tady u nás se budou moci vrátit do sportovního aktivního života,“ řekla. To podle ní pomůže pacientům hlavně psychicky. „Pokud mají vidinu, že se mohou navrátit ke sportu, který dělali, byť v modifikované formě, víme, že jim to hodně pomáhá a snaží se,“ uvedla Kyrianová.

Handbiky jsou speciální kola pro handicapované poháněná rukama. Jízda na trenažéru se od nich podle Volfa takřka vůbec neodlišuje. Pacienti si mohou vybrat z několika set různě obtížných tras. Instruktor soběstačnosti spinální jednotky v Liberci Alois Serbus považuje za přínosné, že trenažér bude sloužit nejen k posilování horní části těla, ale zároveň ukáže pacientům možnosti sportovního vyžití v dalším životě.

„Člověk, který dostane invalidní vozík, ani neví, že taková věc existuje,“ uvedl Alois Serbus, který je upoutaný na vozíku devět let od nehody na motocyklu. Sám denně na handbiku najezdí 20 až 30 kilometrů. Volf by chtěl příští rok na spinální jednotky dostat zdarma typově jiné trenažéry.

Na nich se svými spolupracovníky nyní dělá. Jeden je multifunkční, což je trenažér na pádlování, veslování a běžky. „A pak máme ještě jeden, který je na ruční řízení auta,“ dodal. Podle něj auta řídí spousta vozíčkářů, ale znalosti získávají až za provozu. „Skočíme do toho holýma nohama a nikdo nevíme, jak to funguje,“ dodal. Spinální jednotka v Liberci bude mít od úterý další nový přístroj, což je analyzátor měření sedu. „Můžeme jim (pacientům) ukázat, jak dobře nebo nedobře sedí, protože správný sed je alfou a omegou pro tyto pacienty do budoucna jejich života,“ uvedla staniční sestra.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky spinální jednotka, nemocnice, zdraví, pacient, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Fakultní nemocnice v Motole, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový trenažer pomůže pacientům s poraněním míchy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.