Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ani chvilku jsem se nevzdával, vzpomíná na závod nový mistr ČR v soutěži záchranných psů Václav Vančura

Václav Vančura z Rokytnice nad Jizerou je nejen hasič, ale také kynolog a sportovec. Na triko si připsal již mnoho titulů v závodění se psi, zejména v bikejöringu a scooterjöringu, kde patří mezi nejen českou mushingovou špičku. Před pár dny se navíc stal i mistrem České republiky v závodě záchranných psů. Jeho psi tak nejenže mají rychle ťapky, ale dokáží hledat i pohřešované osoby.

Jaké máte pocity z vítězství?
Samozřejmě jsem šťastný. Tohoto závodu jsme se účastnili již po třetí a zatím jsme vždy byli druzí. Hlavně jsem maximálně hrdý na svou fenku Bellu, která i ve svých sedmi letech dokazuje, že je to profík.

Jak takové MČR v záchranářství se psy probíhá?
Mistrovství je dvoudenní akce, kde soutěží týmy různých složek Integrovaného záchranného systému. V každém týmu je velitel zásahu, plochař a sutinář. Velitel vylosuje pořadí, ve kterém účastníci nastoupí. Zbylí dva členové pak ve stejný čas vyráží do určeného terénu, kde se během půl hodiny snaží najít všechny přítomné osoby. Závod má navíc dvě etapy, jednu noční a jednu denní.

Jak se vám v jednotlivých etapách dařilo?
V noci jsme startovali kolem půlnoci. V hustém terénu jsme objevily čtyři osoby, bohužel jednoho člověka jsme neobjevili. Tato osoba se totiž nacházela na stromě, přibližně tři metry nad zemí. V její blízkosti jsme s Bellou objevili již jednoho figuranta, a proto jsem pospíchal pátrat dál. Na to jsem nebyl moc pyšný.

V sobotu jste byli úspěšnější a objevili jste všechny figuranty. Došlo tam ale k jistému zádrhelu, co se stalo?
Byl jsem přemotivovaný a špatně jsem se zorientoval v mapě. Prohledávali jsme tak oblast, kde se nikdo nenacházel. Naštěstí jsem tuto chybu odhalil poměrně včas. A přestože nám zbývala zhruba půlka času, zapojili jsme Belly výborný čuch a mé rychlé nohy a podařilo se nám všechny osoby dohledat.

Jak jste se cítil během hledání, když jste byl pod obrovským časovým tlakem?
Ani chvilku jsem to nevzdával. Věděl jsem, že bychom měli stihnout celý prostor oběhnout. Věřil jsem navíc v dobrý nos mé fenky. Zkrátka jsme to museli vzít trochu rychleji a připomínalo to spíše canicross bez vodítka.

Při sobotním hledání se vám jako jedinému týmu podařilo najít všechny figuranty a tím zvítězit, jak je to možné?
To si vůbec netroufám říct. Možná to bylo fyzickou přípravou i vlohami, kterými Bella jako správný ohař disponuje. Co se týče té fyzičky, i doma spojujeme běh a následné pátrání v terénu.

Jak často musí Bella hledání osob trénovat?
Samotné pátrání trénujeme přibližně jednou týdně, za to běhání, to je téměř neustálé. A to jak u kola, tak na volno při trénování dalších psů. 

Vážíš si více úspěchů z musherský závodů nebo a z hledání?
Já si vážím každého úspěchu. Tím, že je Bella navíc první pes a občas jsem se při jejím výcviku hodně natrápil, mě tento titul opravdu potěšil. Je to takový důkaz, že roky naší společné práce jsou vidět, a zároveň to dokazuje, že na ostré akce jsme opravdu připraveni. 

Václav Vančura se kynologii a mushingu věnuje i se svou partnerkou Veronikou Navrátilovou, se kterou mají úctyhodnou smečku sedmi pejsků. Vedle toho zvládají i výchovu malé dcerky. Mezi jejich největší úspěchy patří několikanásobné vítězství na Mistrovství Evropy.

 

Foto archiv Václava Vančury

Štítky záchranář, kynologie, hledání, mistrovství, MČR, pes, pátrání, Václav Vančura, Česko, Rokytnice nad Jizerou, terén, Veronika Žilková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani chvilku jsem se nevzdával, vzpomíná na závod nový mistr ČR v soutěži záchranných psů Václav Vančura  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.