Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

PĚT OTÁZEK PRO: Pískoviště hrající si na pláž je symbolem posledních let, říká knihkupec Martin Fryč

Z Liberce by chtěl mít takový malý Berlín nebo alespoň Dublin. Zkrátka město, které žije vkusnou zábavou a kulturou. Knihkupec Martin Fryč patří mezi nejaktivnější podnikatele v centru Liberce, sám se snaží něco dělat, pořádá pouliční koncerty i debaty v knihkupectví. Jak hodnotí těsně před volbami uplynulé čtyři roky? A co podle něj Liberec potřebuje? Položili jsme mu pět otázek.

Město se za uplynulé čtyři roky snažilo oživit centrum. Jak se to povedlo? Každý rok se intenzivně řešila pláž, ale kritika přišla i za příliš pouťové pojetí kultury na náměstí. Pořadatelé se asi nemohou zavděčit všem, ale nebylo to přeci jen trochu moc?
Výsledek práce s centrem města je pro mne rozpačitý a velmi nedostatečný. Snaha o oživení centra tu opravdu byla: Vznikla dobrá vyhláška pro pouliční umění, město zkusilo rozběhnout trhy u kostela, lidem z odboru kultury se některé akce velmi povedly... Ale šancí bylo mnohem víc, například jsem se účastnil schůzek projektu RetaiLink, který chtěl rozběhnout spolupráci s podnikateli - dali jsme s kolegy obchodníky z města mnoho konkrétních podnětů, ale nic se nestalo. Hlavní prázdninovou akci Léto na náměstí můžeme vzít jako příklad té rozpačitosti posledních čtyř let - chyběla promyšlenost, dobrá a originální dramaturgie a také cit pro umístění jednotlivých akcí - prostě všechno se na náměstí nehodí. Stačí se podívat např. do Jablonce, s jakým vkusem umí pořádat letní akce, které jsou přitom také cílené pro většinového diváka a posluchače. O podivném pískovišti, které si hrálo na pláž a bylo ostudou města je asi škoda času psát... To je pro mě také malý symbol posledních let. Jak mohlo ve městě plném skvělých architektů a designérů vzniknout něco tak trapného? Přitom jiná práce s prostorem náměstí, připomínka 21. srpna 1968, se velmi povedla, vypadala velmi dobře a měla i dobrý obsah.

Když člověk vyjede za hranice, nestačí se divit, jak města žijí. A nejde jen o západ, ale třeba i polská města a dobré příklady vlastně najdeme i u nás. Co udělat, aby tak vypadal i Liberec?
To by bylo na dlouhé povídání... Tak alespoň tři kroky: Začít opravdu a systematičtěji spolupracovat s podnikateli, kulturními pořadateli, tvůrčími osobnostmi a spolky v centru města, využít jejich potenciál, činnosti a akce, které dělají. Za druhé: Nepořádat akce jen před radnicí, pracovat s celým centrem města. Příkladem je letní scéna , která loni fungovala u památného stromu ve Frýdlantské. To byl skvělý počin, podívejte se na video.Tento levný a přitom skvělý projekt se bohužel bůhvíproč nepodařilo letos obnovit, pokračovat v něm a parčík ve Frýdlantské je teď ošklivě oplocený... A takových příkladů je mnoho, pan Hůlka se například marně snažil oživit terasy nad tzv. Papírovým náměstím. Věřím, že místní podnikatelé a různá malá i větší kulturní centra by se rádi zapojili např. do jarmarku. A tak dále a tak dále... Za třetí: připravit víceleté granty - mimo jiné tím ušetřit čas pořadatelům i pracovníkům magistrátu.

A tento víkend především, pro nás voliče - musíme se poučit z minulých čtyř let a volit lépe. Změna asi přecenila své síly a ANO pana Babiše Liberci nerozumí. Strany provázané s velkými podnikateli řeší nejdřív své zájmy a pak až ty naše, to známe z posledních let liberecké vlády ODS a teď je to tu zpět a ještě horší.

Jedním z argumentů oživení je i filmová kancelář. V Liberci se točí filmy, seriály i reklamy. Spiderman ale na měsíc zabral hlavní plochu, kde se kulturní akce ve městě konají. Nevychází město filmařům až zbytečně vstříc?
To nedokážu dobře posoudit, netroufal bych si akci celkově hodnotit. Za aktivitu města jsem na jednu stranu rád. Ale omezení a nepříjemností bylo hodně, navíc Liberec hraje ve filmu Prahu, tak nevím, kolik případných návštěvníků k nám film přiláká. Pokud by měla být podobná omezení častější, tak je potřeba velmi dobře vážit plusy a mínusy.

Patříte k neúnavnému pořadateli nejrůznějších akcí a€ koncertů, literárních večerů, pohádek pro děti, ale i politických debat. Vydáváte měsíční přehled akcí Živá kultura = živý Liberec. Do Pražské jste dal piano, koncerty děláte i na ulici. Kde pořád berete tu energii?
Mnoho toho zastanou mí šikovní kolegové, kterým moc děkuji. A já "dobíjím" energii mimo jiné z činnosti podobných lidí, kterých je v Liberci hodně. Týmy kolem vratislavické Zauhlovačky, Kultivaru, Varšavy, komunitní zahrady na Lazebnickém vrchu, někteří pedagogové a studenti Technické univerzity, ateliér Mjölk a jejich pouliční filmový festival KI-NO a další události ve Vokně, pohodáři v Azylu, v Bunkru, umění u baru Stereo, Tatrhy, festival Juchů... A mohl bych pokračovat knihovnou, divadly, galerií Lázně... Jsem rád, že připomínáte přehled Živá kultura = živý Liberec - v něm se snažíme o velkých i malých pořadatelích informovat a zde také patří odboru kultury města Liberec velké poděkování za podporu a spolupráci.

Možná půjdu proti proudu, ale nemohu říct, že by dosluhující liberecká vláda nic nedělala a jen se hádala, na náměstí se dají najít akce, které mají úroveň a přesah, lidé jezdí na sdílených kolech. Asi se ale shodneme, že potenciál města je mnohem vyšší?
Snažil jsem se na to najít odpověď například se zastupiteli a kandidáty Antonínem Ferdanem a Jaromírem Baxou (záznam debaty zde). To, co zmiňujete je pravda, ale: Výsledků za poslední čtyři roky mohlo a mělo být víc. Pojďme volit a držme si palce do příštích čtyř let!

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky Martin Fryč, knihkupectví Fryč, Liberec, volby, veřejný prostor, kultura, koncert, pláž, Berlín, Dublin, centrum města, film, Andrej Babiš, Jaromír Baxa, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PĚT OTÁZEK PRO: Pískoviště hrající si na pláž je symbolem posledních let, říká knihkupec Martin Fryč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.