Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Předvánoční přírůstek. V Liberecké ZOO se narodila dvě lví mláďata

Lvice Shani porodila v noci na pátek v liberecké ZOO dvě zdravá mláďata. Jde o velmi vzácný počin, lva berberského se v Liberci ještě nikdy nepovedlo odchovat.

Dvě lvíčata přišla na svět okolo půlnoci mezi čtvrtkem a pátkem. „Přestože se matka o mláďata vzorně stará a obě malá koťata se jeví jako zdravá, silná a životaschopná, stále ještě není vyhráno. Pokud se vše podaří, budou to první odchovaná mláďata vzácných lvů berberských v celé stoleté historii Zoo Liberec,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Lvíčata se narodila lvici Shani a samci Terrymu. Oba lvi si od prvních dní spolu rozuměli, a tak je pracovníci ZOO od sebe neoddělili ani během porodu. „Samice se s oběma koťaty zatím ukrývá v zadní části vnitřní ubikace, kde se cítí bezpečně. Do odchovu nijak nezasahujeme, a tak potrvá ještě několik týdnů, než lvice začne mláďata vynášet ven a lvíčata nám i veřejnosti ukáže,“ vysvětlil hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Pohlaví mláďat zatím zůstává tajemstvím. Bude známo nejdříve za šest týdnu, kdy by mělo proběhnout první vážení a očkování. Do té doby nechávají pracovníci zoo matce s mláďaty klid. Z tohoto důvodu ošetřovatelé také omezili frekvenci úklidu jejich ubikace a pavilonu šelem.

Lvi berberští v liberecké ZOO

Zoo Liberec chová lvy berberské od roku 2015, kdy získala dva mladé samce ze Zoo Olomouc. Jeden ze lvích sourozenců byl o rok později odvezen za účelem posílení chovu do Francie, odkud stejným transportem přicestovala i tehdy rok stará matka lvíčat, Shani. „Lev berberský je přesně tím druhem, který na naší planetě přežívá jen díky koordinovanému chovu a nezištné spolupráci moderních zoologických zahrad. Ve volné přírodě byl díky nadměrnému lovu a ztrátě přirozeného prostředí vyhuben již v 19. století. Pevně doufáme, že někdy v budoucnu se podaří zoologickým zahradám a dalším ochranářským organizacím tento druh do přírody severní Afriky zpátky navrátit. To v tuto chvíli kvůli politické nestabilitě a nedostatečným ochranářským opatřením v oblasti bohužel ještě není možné,“ dodává ředitel, David Nejedlo.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, ZOO, lvíčata, mláďata, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Zoologická zahrada Olomouc, Liberec, příroda, Severní Afrika

VIDEO: Předvánoční přírůstek. V Liberecké ZOO se narodila dvě lví mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.