Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opuštěné vojenské areály: Ralsko stále čeká, v Turnově vznikla škola

Opuštěné vojenské areály a kasárny v Libereckém kraji většinou už dávno našly nové využití. Bývalé kasárny v Turnově se proměnily v bytový komplex, v němž by dnes vojenské ubikace už nikdo nepoznal. V Mimoni je zase z kasáren průmyslová zóna. Největší z areálů - bývalý vojenský prostor Ralsko, ale na své využití stále čeká. Vlastníkem velké části je Liberecký kraj, který nechal loni zpracovat koncepci jeho využití. V některých objektech už se podniká, další ale kraj bourá, jsou v havarijním stavu. Takových budov je tam kolem 170.

„V letošním roce je v rozpočtu Libereckého kraje 15 milionů korun na demolice dalších budov. Myslím, že hlavní důvod, proč se to území zatím nepodařilo nějak využít, je v tom, že na rozdíl třeba od Milovic, jsme příliš daleko od Prahy, která by to území mohla využít třeba jako svou rezidenční oblast," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Studii využití teď pro kraj zpracovala Technická univerzita v Liberci a jedná se podle něj o využití ploch přímo na letišti Hradčany a v jeho okolí. „Což je místo, kde demolujeme ty nevyužité objekty," řekl.

Zůstane příroda

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda do počátku 90. let. K vojenským účelům ale sloužil od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007. „Rádi bychom většinu území zachovali v přírodním charakteru. Studie revitalizace hovoří o tom, že by 97 procent prostoru měla být volná příroda a jenom tři procenta by měla být využita pro nějaký rozvoj a bydlení hlavně v oblasti Kuřivod, Ploužnice a Hradčan," dodal hejtman.

To někdejší kasárna v Turnově na Semilsku by už dnes poznal málokdo. Město získalo po sovětské armádě areály hned dva - jeden v místě historických kasáren přímo ve městě, a výcvikový areál v blízkých Daliměřicích, kde je dnes průmyslová zóna. „Není nic lepšího, než z kasáren udělat školy, z horních kasáren je hotelová škola a obchodní akademie, ve spodních máme Základní školu Žižkovu a k tomu máme tělocvičny a sportoviště," řekl turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). V prostoru kasáren město postavilo také domy s pečovatelskou službou a část areálu rozdělilo na parcely, kde vyrostly rodinné a bytové domy. „Dnes by nikdo nepoznal, že prochází kasárny," dodal starosta.

V Mimoni je průmyslová zóna

Kasárny převzala před 15 lety také Mimoň. Tamní radnice nabídla objekty v areálu podnikatelům a proměnila kasárny v průmyslovou zónu. „Museli jsme tam investovat hlavně do vodovodů a kanalizací, loni to ale bylo asi naposledy, i když časem tam budeme muset zbourat teskobaráky, ty nejsou v dobrém stavu," řekl starosta Petr Král (ANO). Jeden z podnikatelů podle něj teď výrobu v areálu ukončil. Uvolněný prostor ale město využije a přestěhuje do areálu zdejší zahradnictví, které zajišťuje ve městě údržbu zeleně a sídlí v nevyhovujících prostorách.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky armáda, Liberecký kraj, vojenský prostor, Turnov, Mimoň, Ralsko, průmyslová zóna, Vojenský prostor Ralsko, Sovětská armáda, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Petr Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opuštěné vojenské areály: Ralsko stále čeká, v Turnově vznikla škola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.