Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Centra pro bezdomovce jsou v mrazech připravena. Noc mohou strávit na horké židli

Alespoň takzvané horké židle nabízejí v mrazivých dnech lidem bez domova centra Naděje v Jablonci nad Nisou a Liberci. Když nestačí lůžka, mohou tito lidé přečkat mrazivou noc v teple pod střechou u stolu. Není to tak komfortní, ale může to zachránit život.

„Na zimu jsme připraveni, máme zásoby hygieny, potravin i teplých dek, obložnost našich středisek je 80 až 90 procent. A i když je kapacita lůžek naplněná, pustíme toho člověka do teplé místnosti, kde může přečkat noc a ohřát se," uvedla oblastní ředitelka spolku Naděje Milena Havrdová.

Třeba v Jablonci má Naděje 25 lůžek v noclehárně a 35 lůžek v azylovém domě, v denním centru jsou schopni v mrazivých dnech nabídnout přes noc přístřeší pro dalších deset až 15 lidí. Liberecké centrum je menší, v Kateřinkách je 32 lůžek, přidali tam čtyři přistýlky, k tomu nabízejí židle.

Spolupráce se strážníky

Pracovníci spolku úzce spolupracují s městskou policií. „Pokud strážníci v takových mrazech narazí na ulici na lidi bez domova, vědí, že je k nám mohou dopravit. Také sami na možnost horké židle bezdomovce upozorňují," řekla Havrdová. Někteří lidé ale do center či azylových domů nechtějí ani v takových mrazech. „Nutit je nemůžeme," řekla. Mají ale podle ní možnost dostat jídlo, teplé oblečení, osprchovat se a ohřát. Vše zdarma.

Pro lidi bez přístřeší je podle Havrdové nejhorší začátek zimy a pak její konec, kdy už jsou jejich síly vyčerpané. „Často si myslí, že když venku přežili deset zim, přežijí i jedenáctou, ale nemusí to být pravda," dodala.

Volná lůžka zatím jsou

Podle náměstka libereckého primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) jsou zatím jak v ubytovně Naděje v Kateřinkách, tak v libereckém azylovém domě Speramus volná lůžka. „V okamžiku, kdy nám organizace ohlásí, že mají plno, jsme připraveni otevřít kapacity v denním centru, a když ani to nebude stačit, tak máme připravený záložní plán, otevřít provizorní ubytovnu pro lidi bez domova v bývalém domě na půli cesty v Pastýřské ulici," dodal náměstek.

Podle meteorologů čekají do konce ledna Česko celodenní mrazy, oteplovat se má až začátkem února.

Autoři | Foto MP Česká Lípa

Štítky počasí, bezdomovci, naděje, horká židle, bezdomovec, židle, mráz, Jablonec nad Nisou, Liberec, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centra pro bezdomovce jsou v mrazech připravena. Noc mohou strávit na horké židli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.