Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pyrotechnika dobývá internetové prodejny, ani ty se kontrolám nevyhnou

Internetové obchody v dnešní době nabízejí opravdu cokoli. Nákup potravin až domů, originální kousky, které jinde nesežene a klidně i zbraně. Není tak velkým překvapením, že i nabídka zábavní pyrotechniky se přesouvá na internet, pořád zde ale platí přísná pravidla pro její prodej.

Větší poměr prodeje pyrotechniky přes internet zaznamenala při svých kontrolách Česká obchodní inspekce (ČOI). „Nabídka a prodej zábavní pyrotechniky se však, podobně jako u jiných výrobků nebo služeb, přesouvá ve stále větší míře na internet,“ uvádí ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Různé pyrotechnické výrobky je přitom možné prodat pouze lidem, kteří dosáhli požadovaného věku. V některých případech stačí 15 let, jinde je nutné stáří i 21 let. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha ale prodej přes internet nebrání inspekci v kontrolách. „Nejde o nic výrazně těžšího, je to jen jiný typ kontroly, než v kamenné provozovně,“ vysvětluje Fröhlich.

Během 127 kontrol na sklonku loňského roku zjistili pracovníci ČOI 37 porušení zákona a rozdali 25 pokut v celkové výši 70 000 korun.

Podle něj nebude problém ani kontrolovat věk při nákupu přes internet, prodejci ale samozřejmě musí být důslední. „Česká obchodní inspekce bude kontrolovat i nadále, zda prodejci dodržují věkové omezení. Hodně těchto prodejců pyrotechniky na internetu jsou zkušené profesionální firmy, které umožňují převážně osobní vyzvednutí na provozovně, kde je možné věk snadno ověřit,“ říká mluvčí. 

Kontrolu věku může provést i dopravce

Pokud firma například prodanou pyrotechniku rozesílá, musí si zajistit takového dopravce, který za ni ověření věku při předání zásilky udělá. Na konci roku provedla ČOI přes 120 kontrol zaměřených na prodej a skladování pyrotechniky. Mezi zjištěnými porušeními byl mimo jiné právě i prodej pyrotechnických výrobků osobám mladším, než udává zákon.

Při nákupu pyrotechniky by měli být lidé každopádně obezřetní, ať si ji vybírají na internetu nebo v kamenné prodejně. „Doporučujeme při nákupu pyrotechniky si dobře výrobky prohlédnout a nekupovat je, pokud mají porušený nebo poničený obal, nejsou označeny názvem a adresou výrobce, dovozce nebo distributora, chybí jim označení zkušební značkou a třídou nebezpečnosti,“ dodává Fröhlich. Pozornost je také třeba věnovat datu spotřeby nebo přiloženému návodu k použití. Ten by měl být vždy v českém jazyce a obsahovat mimo jiné i způsob zneškodnění při selhání.

Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, ohňostroj, prodej, Internet, ČOI, Česká obchodní inspekce, Jiří Fröhlich

Pyrotechnika dobývá internetové prodejny, ani ty se kontrolám nevyhnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.