Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Leží tu padlí mnoha národů. Na hřbitově v Ruprechticích si lidé připomněli konec druhé světové války

Památku padlých uctili dnes také na vojenském hřbitově v Liberci - Ruprechticích. V regionu jde podle historika a kronikáře města Jana Hněličky o rozsahem ojedinělé pietní místo. Pohřbeni jsou zde Češi, Němci, Rusové, Ukrajinci, Francouzi, Poláci a příslušníci přinejmenším dalších pěti evropských národů. Je tu centrální památník všem obětem, ukrajinský památník, pomník vytvořený francouzskými zajatci za druhé světové války, socha rudoarmějce či urna s popelem zavražděného Augustina Schramma, o němž se mluvilo v souvislosti se smrtí Jana Masaryka.

Hřbitov připomíná oběti konfliktů 20. století. Založen byl v roce 1918 v blízkosti cvičiště liberecké vojenské posádky. „První vojenský pohřeb se konal 26. října 1918," uvedl Jan Hnělička. Podle dostupných údajů je na hřbitově uloženo 219 zemřelých vojáků z první světové války a období první republiky. Pochován tam je i někdejší příslušník finanční stráže Václav Čep, který zemřel v roce 1938, kdy německá polovojenská jednotka Freikorps přepadla celnici v Sadské u Frýdlantu.

Pohřbeno je tu také 99 obětí druhé světové války, nejen vojáků, ale i zahraničních zajatců a totálně nasazených. Připomínají je náhrobní desky s jejich jmény. V centrální části hřbitova jsou epitafní desky k událostem druhé světové války. „Připomínají nejdůležitější místa československého odboje," uvedl Hnělička. Na deskách jsou nápisy 9. květen, Slovenské národní povstání, Ležáky, Terezín, Lidice, Sokolovo, Dukla, Dunkerque a Tobruk. Autorem epitafních desek je umělec Jiří Seifert, dominantní centrální památník je dílem Jiřího Nepasického a Rudoarmějece vytvořil Rudolf Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Vojenský hřbitov stráží rudoarmějec s uraženým samopalem

Nepřehlédnutelný je opravený památník k uctění padlých ukrajinské haličské armády. Na hřbitově je od roku 1927, navrhl ho vedoucí malířské školy v Kyjevě Vasyl Kasijan. „Žena s plačícími dětmi stojí nad padlým tělem svého otce," uvedl Hnělička. Ukrajinský památník se dochoval asi jen z poloviny, podstavcové desky na začátku 90. let zničil neznámý vandal.

Na hřbitově je i urna Augustina Schramma z Liberce - Růžodolu. Sudetský Němec, komunistický funkcionář a agent NKVD byl zavražděn čtyřmi ranami z pistole v květnu 1948. „Důvod vraždy není znám," uvedl Hnělička. Důkaz pro to podle něj není, ale spekuluje se, že se v března 1948 Schramm podílel na smrti ministra zahraničí Jana Masaryka. A to mohlo být i motivem k jeho zavraždění. Právě na osudu Schrammovy rodiny se dá podle Hněličky popsat složitost a dramatičnost 20. století. Jeho sestra emigrovala z Čech před druhou světovou válkou a později byla komunistickou funkcionářkou ve Vídni, jeden z bratrů padl na frontě ve Francii po nuceném naverbování do wehrmachtu a druhý bojoval na západní frontě proti Němcům. Po nástupu komunistického režimu v Československu byl rok zavřený kvůli neúspěšnému pokusu o emigraci. Utéct do Anglie se mu povedlo až v roce 1952.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, válka, padlí, pieta, vojenský hřbitov, Ruprechtice, hřbitov, druhá světová válka, památník, Augustin Schramm, Jan Masaryk, první světová válka, První republika, Václav Čep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leží tu padlí mnoha národů. Na hřbitově v Ruprechticích si lidé připomněli konec druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.