Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vydejte se na výlet s Pojizerským Pacifikem

PR článek

Naplánujte si projížďku krkonošskou lokálkou z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou. Na výstavbě 20 km dlouhé regionální železnice mají hlavní zásluhu Jan hrabě Harrach a tehdejší místní podnikatelé.

V současnosti se zde setkáte s motorovými vozy řady 810, charakteristickými pro české lokálky. Nechybí ani vyhledávané tradiční parní jízdy. Jak se v lokalitě orientovat, kde z vlaku vystoupit a co navštívit, napoví nový propagační materiál Svazku Krkonoše.

Co je Pojizerský Pacifik?

Regionální železniční trať s označením 042 ve směru Martinice v Krkonoších – Jilemnice – Hrabačov – Víchová nad Jizerou – Horní Sytová – Poniklá – Poniklá, zastávka – Jablonec nad Jizerou, Hradsko – Jablonec nad Jizerou – Rokytnice nad Jizerou. Ke slavnostnímu zahájení provozu lokálky došlo 7. 12. 1899. 

Nový propagační materiál 

Mapa „Pojizerský Pacifik“ nabízí turistům i milovníkům železnice užitečné i zajímavé informace o regionální železniční trati. Dozvíte se například, kdy byla železniční stanice v Martinicích v Krkonoších vyhlášena kulturní památkou ČR, jaká atraktivní místa v okolí tratě můžete navštívit nebo kterou naučnou stezku si projít. Také jsme pro vás naplánovali několik pěších výletů do okolí železniční tratě. A samozřejmostí je přehledná turistická mapa s vyznačením železniční tratě Pojizerského Pacifiku, turistických pěších tras, naučných stezek a zajímavostí, za kterými se můžete vypravit z některé železniční zastávky.


Získat mapu můžete v krkonošských turistických informačních centrech a na vybraných železničních stanicích. Ke stažení je na webových stránkách www.krkonose.eu.

Kulturní památka ČR – Železniční stanice Martinice v Krkonoších

Železniční stanice byla vybudována roku 1871. Areál železniční stanice je unikátní technickou památkou, která již nikde v České republice nemá obdoby. Zahrnuje jedinečný soubor dochovaných budov, technických zařízení a původních funkčních technologií. Stanice je nejvyšším bodem trati vlaku mířícího do hor a byla v roce 2016 vyhlášena kulturní památkou České republiky. 

TIP: Výročí 120 let trati

Oslavu ke kulatému výročí dne 31. 8. 2019 organizuje Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších. Kromě bohatého doprovodného programu bude „hlavní hvězdou“ legendární motorový vůz M 260.001 Stříbrný šíp. V průběhu konání oslav budou probíhat komentované prohlídky stanice – kulturní památky. Podrobný program bude umístěn na www.nadrazimartinice.cz.

Štítky pojizerský pacifik, výlet, Jizera, Krkonoše, Tichý oceán, železnice, železniční stanice, Rokytnice nad Jizerou, Martinice v Krkonoších, Česko, kulturní památka, Poniklá, Jablonec nad Jizerou

Vydejte se na výlet s Pojizerským Pacifikem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.