Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nad Koberovy měla vyrůst rozhledna. Dodnes tam nestojí, jednou ale možná bude

Před pěti lety to vypadalo, že Liberecký kraj zaplní nové rozhledny. A to díky evropským dotacím a Euroregionu Nisa. Peníze měly jít na výstavbu rozhleden v rámci přeshraniční spolupráce s Polskem. V Koberovech se ale stavět nezačalo a Hamštějnský hřeben zůstává prázdný.

Pravda, místo pro rozhlednu nebylo vybráno špatně. Měla by se nacházet na Hamštějnském hřebeni nad vlekem, a zároveň by protínala významnou turistickou trasu Zlatá stezka České ráje. Jenže projekt padnul a rozhledna se stavět nezačala. „Bohužel byl tehdy projekt zamítnut,“ uvedl starosta Koberov Jindřich Kvapil.

Obec by ale o výstavbu rozhledny pořád stála. „Máme na rozhlednu připravený projekt, stavební povolení, dokonce máme i pozemek,“ informoval Kvapil. Jenže kde vzít finance, bez těch to prostě nepůjde. Starosta malé obce na Jablonecku připustil, že pokud se objeví vhodný dotační program, neváhá o peníze na výstavbu rozhledny požádat.

Nedaleko Koberov se přitom nachází dobře známá rozhledna Kozákov. Od místa, kde by mohla vyrůst nová rozhledna, není hojně navštěvovaný vrchol vzdálený ani čtyři kilometry. Přesto by podle starosty měla nová rozhledna smysl. „Ta by nabídla jiné pohledy do krásné krajiny. Navíc by pomohla i zdejšímu turistickému ruchu,“ konstatoval starosta.

Podobnou vzdálenost, tedy čtyři kilometry, jsou od sebe vzdušnou čarou vzdálené i například rozhledny na Prosečském hřebeni a Císařský kámen. A co teprve třeba taková Nisanka a Černá Studnice, ty jsou od sebe jen necelé tři kilometry.

Zda za pár let budou turisté mířit na zbrusu novou rozhlednu nad Hamštejn tak zatím zůstává nejasné. Přestože by obec rozhlednu uvítala, není to podle jejího vedení prioritou a projekt za necelých pět milionů korun bez dotace zafinancovat nemůže. Zatím tak zůstává jen návrh. Ten vytvořila společnost Profes Projekt, která také například navrhla aktuálně dokončované Muzeum horolezectví v Turnově. Podle projektu by mělo jít o rozhlednu s kovovou konstrukcí a dřevěným obložením.

Foto profesprojekt.cz

Štítky Koberovy, rozhledna, Hamštejn, Jablonecko, stavba, projekt, Polsko, Liberecký kraj, Euroregion Nisa, okres Jablonec nad Nisou

Nad Koberovy měla vyrůst rozhledna. Dodnes tam nestojí, jednou ale možná bude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.