Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká zoo chce vodu využívat opakovaně, spotřeba je velká

Liberecká zoo bude po dvou neúspěších potřetí žádat o evropskou dotaci na projekt na zlepšení hospodaření s vodou. Vodu, kterou má k dispozici, chce využívat opakovaně, aby nemusela brát tolik pitné vody. V létě v období sucha ji musí používat i pro užitkové účely. Zoo chce projekt zrealizovat, i když evropskou dotaci nezíská.

„Nechceme mít provoz vázaný na pitnou vodu, protože to je neudržitelné," řekl ředitel zahrady David Nejedlo. Pro zoo by projekt přinesl i úsporu nákladů za vodu, loni za pitnou zaplatila skoro 1,3 milionu korun. Za rok zahrada spotřebuje 62 tisíc metrů krychlových vody, z toho 29 tisíc je pitná. Ze svých vrtů získává ročně asi 24 tisíc metrů krychlových a zbytek bere z Jizerského potoka a jezírka s pelikány. Hladina v něm ale tento týden klesla natolik, že už ji zoo brát nemůže.

Projekt připravila zoo ve spolupráci s libereckou univerzitou, českou firmou a partnery z Itálie a Británie, zpracovaný ho má dva roky. „Dvakrát jsme žádali o dotaci a byť víme, že projekt byl hodnocený dobře, tak v té veliké konkurenci neuspěl," uvedl Nejedlo. Třetí žádost podle něj nyní úspěšně prošla českým kolem. „Když uspějeme v Bruselu, tak z ministerstva pro životní prostředí máme příslib financování," dodal ředitel zoo. Jde o projekt za pět milionů eur, z toho pro libereckou zoo jsou určené téměř dva miliony eur (cca 50 milionů Kč).

Chystaný projekt počítá s tím, že by se voda využívala opakovaně, třeba z bazénků ve sloninci či tapírů. „Jde nemilosrdně v podstatě do kanalizace a odejde bez dalšího užitku," uvedl Nejedlo. Navržený systém by měl mít dva způsoby filtrace, jedním z nich bude kořenová čistička a druhý bude vytvořený z filtrů z nanovláken. Právě tím se zabývá už několik let liberecká univerzita, která je do projektu zoo zapojená.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky voda, počasí, příroda, zoo, Liberec, zoo liberec, projekt, Itálie, Velká Británie, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo chce vodu využívat opakovaně, spotřeba je velká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.