Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Ralsko domovem vlků. Fotopasti potvrdily letošní čerstvé přírůstky

Díky fotopastím, které jsou umístěny v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj, mohou ochránci a příznivci šelem slavit. Již po šesté se vlkům v Ralské pahorkatině přivést na svět mláďata. Letos by se mělo jednat minimálně o čtyři vlčata.

Přestože již dřívější záběry napovídaly tomu, že by i letos mohla být reprodukce ralských vlků úspěšná, až současné fotografie a video tuto domněnku potvrdily. „Už na jaře jsme na jednom záběru objevili dominantní vlčici s nateklými struky,“ uvádí odborníci z Hnutí DUHA, které dlouhodobě monitoruje velké šelmy na území celé republiky.

V Ralsku se vlkům daří už od roku 2014, kdy zde našli svůj domov. „Tehdy šlo o první reprodukci výhradně na českém území,“ připomněl zoolog Petr Lumpe z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Dospělí jedinci tehdy do Česka doputovali z Německa. „Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka smečky pochází z oblasti vzdálené přibližně sedmdesát kilometrů,“ dodal Lumpe.

Z nových vlčích přírůstků má radost i expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Miroslav Kutal. „Je povzbudivé, že se smečce podařilo rozmnožit a nadále žít v blízkosti lidí navzdory velkému pohybu turistů a lesní techniky,“ poznamenal Kutal a dodal, že vlci dokáží lesníkům výrazně pomoci v boji s přemnoženou zvěří jako jsou srnci, jeleni nebo divoká prasata.

Vlčata se narodila i na Šluknovsku a v Krušných horách

Vlkům, kteří se pomalu do vrací do české krajiny, se daří i v dalších oblastech. Fotopasti potvrdily přítomnost minimálně jednoho vlčete na Šluknovsku. „Snímek potvrzuje rozmnožení v přeshraniční vlčí smečce, kde se povedlo již potřetí v řadě,“ informují zástupci Hnutí DUHA.

Snímek vlčete na Šluknovsku

Vůbec poprvé po návratu vlka na české území se podařilo zdokumentovat reprodukci u v Krušných horách. „Zatím je jisté, že se zdejší smečka rozrostla o minimálně tři členy. Je skvělé, že se nám po třech letech podařilo najít místo, kde se nám podařilo zdokumentovat jak dospělé jedince, tak vlčata,“ komentovala Štěpánka Kadlecová, koordinátorka vlčích hlídek v Krušných horách.

V Ralsku se podařilo vyvést vlkům na svět hned čtyři potomky

Foto selmy.cz

Štítky vlk, šelmy, vlčata, smečka, Ralsko, Hnutí DUHA, Krušné hory, Šluknovský výběžek, domov, Máchův kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, chráněná krajinná oblast

FOTO, VIDEO: Ralsko domovem vlků. Fotopasti potvrdily letošní čerstvé přírůstky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.