Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecká aréna slouží už patnáct let, prošly jí čtyři miliony diváků

Home Credit Arena v Liberci, která byla první krajskou multifunkční halou, zahájila svou 15. sezonu. Od otevření 8. září 2005 se v ní uskutečnilo 1235 akcí, které navštívilo přes 4,2 milionu lidí. Její výstavba stála 548 milionů korun a investorem bylo město Liberec, které na projekt získalo dotaci. V přepočtu na jedno sedadlo byla nejlacinější v historii, řekl Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec, která provoz arény a celého Sport Parku Liberec zajišťuje.

Hala má pro hokejové zápasy kapacitu 7500 diváků a pro koncerty až 10 tisíc. „Kapacitně pro region stačí," řekl Přinda. Vedle hokejových utkání se v hale hrál třeba tenis na antuce, konaly se tu freestyle show motorek, ale také veletrhy nebo koncerty.

Kabáti i MS v lyžování

Největší akcí v hale bylo Mistrovství v klasickém lyžování 2009, kdy aréna sloužila jako centrum šampionátu a odehrál se v ní i zahajovací a závěrečný ceremoniál. „Největší návštěvnost v dosavadní historii zažila hala při koncertu skupiny Kabát, který halu naplnil do maximální možné kapacity deset tisíc návštěvníků," řekl Přinda.

Multifunkční hala stojí na pozemku o rozloze 27 tisíc metrů čtverečních. Je součástí areálu Sport Parku Liberec, který byl od jejího otevření zásadně zmodernizován. V areálu je dnes 35 krytých i venkovních sportovišť, zejména pro kolektivní sporty. „Za posledních 15 let jsme postavili šest nových sportovišť a plánujeme dál. V areálu potřebujeme odpovídající zázemí pro fotbalovou akademii, zejména šatny a trenérské prostory a kvalitní hřiště s umělou trávou," uvedl Přinda.


Liberec ve filmu: Dejdar se postavil proti Jágrovi. V aréně poměřili síly v hokeji

Liberecká aréna před pár lety, no možná před více než pár protože už je to 14 let, hostila štáb České televize a herecké i hokejové hvězdy. Aréna v Jeronýmově ulici se tehdy stala zázemím pro natáčení seriálu Poslední sezona.

V plánu je také hala pro sporty, jako jsou florbal, basketbal nebo házená, pro zhruba 1500 diváků. Taková zatím v Liberci chybí. „Nevyhneme se ani rekonstrukcím původních objektů v areálu. Totální rekonstrukci potřebuje hlavně Svijanská aréna, která je na hraně své životnosti. Slouží od roku 1967," dodal jednatel. Atletický stadion podle něj potřebuje nový tartan.

Investovat je podle Přindy třeba i do samotné arény. Zpřísnily se nároky na bezpečnost, větší komfort si žádají pořadatelé akcí i diváci. „Proto jsme pořídili multimediální kostku s LED technologií, nové osvětlení nebo přístupové systémy. Změnilo se i vybavení komfortnějších klubových částí sektorů pro diváky i vybavení šaten pro týmy. Technologicky ale aréna stojí pořád na stejných základech, které vyhovují," řekl Přinda.

Špatná doprava

Největší slabinou areálu, který denně navštíví v průměru 1400 lidí a v době utkání či kulturních akcí i více než čtyřnásobek, je doprava. „Aréna má slabé místo v příjezdu, který je limitován zejména podjezdem pod železniční tratí. To se snažíme eliminovat třeba dohodami s MHD, kdy majitelé permanentek mají městskou dopravu zdarma před utkáním i po jeho skončení," dodal Přinda.

Autoři | Foto Bílí Tygři

Štítky aréna, home credit arena, Liberec, výročí, Lukáš Přinda, Home Credit, koncert, Kabát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká aréna slouží už patnáct let, prošly jí čtyři miliony diváků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.