Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ondřej Kundra v Liberci představí příběh židovské dívky Vendulka, útěk za svobodou

V Knihkupectví Fryč v liberecké Pražské ulici proběhne ve středu večer nad knihou Vendulka, útěk za svobodou novináře Ondřeje Kundry, kterého čtenáři mohou znát z Respektu. Kniha popisuje příběh židovské dívky a její slavné fotografie.

„Ondřej Kundra skvěle zachytil okamžiky ze života Jana Lukase, s nímž jsem prožil kousek života, a oné Vendulky, kterou jsem viděl kdysi na fotce, nachystanou k cestě do neznáma. Její odevzdanost a klid mě tehdy dojaly. Dnes mám pocit, že jsem tuhle knihu od té doby potřeboval,“ ocenil Jiří Suchý, divadelník, spisovatel a básník.

Podle Jiřího Padevěta zase příběh Vendulky není jen osudem jedné židovské dívky. Je to příběh českého dvacátého století.


Slavná fotografie, která je na přebalu knihy, se stala symbolem holokaustu. Jejím autorem je známý československý fotograf Jan Lukas. Zachycuje Vendulku ve chvíli, kdy čeká na transport do koncentračního tábora.

Po téměř osmdesáti letech se novináři Ondřeji Kundrovi podařilo Vendulku Voglovou najít v USA, kam po válce emigrovala, a přesvědčit ji, aby o svém pohnutém životě a přátelství s fotografem Janem Lukasem vyprávěla. Strhující reportáž přináší osobní a výjimečné svědectví o nejbolestivějších událostech 20. století.

Večer o knize Vendulka, útěk za svobodou se koná v knihkupectví Fryč ve středu od 18 hodin.

Ondřej Kundra

Odřej Kundra od roku 1999 spolupracuje s časopisem Respekt, od roku 2002 je stálým členem redakce. V roce 2010 získal cenu Novinářská křepelka. V roce 2014 vydal životopis Medy Mládkové. V roce 2016 napsal knihu o ruských špionech Putinovi agenti, která byla Českým rozhlasem zpracována do podoby radioknihy a nominována na cenu Magnesia Litera. Spolu s Jaroslavem Kmentou získal na začátku roku 2019 Cenu Ferdinanda Peroutky.

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky fryč, Ondřej Kundra, kniha, Vendulka útěk za svobodou, Liberec, Jan Lukas, Jiří Suchý, Jiří Padevět, holokaust, Vladimir Vladimirovič Putin, Meda Mládková, Jaroslav Kmenta, USA, Český rozhlas

Ondřej Kundra v Liberci představí příběh židovské dívky Vendulka, útěk za svobodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.