Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedno pivko k obědu, sklenka vína k večeři. Je normální nepít, nebo pít?

Chlast, slast... napsal údajně Jára Cimrman po osmém pivě v hostinci u Sirotků. Jak to ale je doopravdy a co je v dnešní společnosti vlastně normální? Pít či nepít? Na to se zaměřuje i nová kampaň ministerstva zdravotnictví Nepít je normální.

Kámoši, co zajdou na pivko, dámská jízda mladých maminek nebo třeba symbolický přípitek i s dětmi... Poměrně typické situace, nad kterými se dneš už asi nikdo nepodivuje. Tak nějak jsme si zvykli, že alkohol je přirozenou součástí našich životů. Je to ale normální? Kolik vypít je jestě v normě a kolik už je přes čáru?

Na to odpovídá nová kampaň ministerstva zdravotnictví Nepít je normální. Tak chce formou videospotů poukázat, že navzdory obecné toleranci alkoholu není pití normální. Ohrozit může zdraví, vztahy i životní pohodu. „V průměru každý Čech vypije ročně dvanáct litrů čistého lihu,“ udávají autoři videí. Za jejich vznikem stojí vedle ministerstva zdravotnictví i Úřad vlády ČR, VZP ČR a Česká televize.

Tři edukační minipořady se zaměřují na tři různé ale všechny poměrně běžné situace s tématikou rizik a škodlivosti konzumace alkoholu. Třeba když kamarádi vyrazí večer do hospody na pivko. Na tom přece není nic divného. O něco méně příjemné jsou ale výsledky statistik, podle kterých jsou Češi nejen druzí v Evropě v pití, ale navíc si pitím zaděláváme na spoustu problémů. „Až 1,5 milionu dospělých Čechů a Češek pije rizikově,“ informuje video.

Že sklenička vína nebo šampáňa nemůže uškodit? A co v těhotenství? Trocha bublinek přeci nikdy nikomu neublížila. Jenže podle odborníků neexistuje žádné množství alkoholu, které je možné u těhotné ženy považovat za bezpečné. I na tohle téma se kampaň Nepít je normální zaměřuje.

A nezapomíná ani na děti. Poslední video připomíná i hranici, kdy děti většinou poprvé okusí alkohol. „Dvanáct let, to je průměrný věk konzumace první sklenice alkoholu.“ A navíc jen málokterý dospělý něco udělá, když vidí děti alkohol popíjet. Pro českou mládež navíc není zrovna dvakrát složité se k nějakému alkoholu dostat. Takže... Co je normální? Nepít je normální!

Foto pixabay.com

Štítky Nepít je normální, Ministerstvo zdravotnictví, alkohol, alkoholismus, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jára Cimrman, pití, Úřad vlády České republiky, Česká televize, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Evropa

Jedno pivko k obědu, sklenka vína k večeři. Je normální nepít, nebo pít?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.