Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční strom svítí, v sobotu začne adventní program na náměstí

Vánoční strom v Liberci už svítí. Rozsvítil ho primátor Zámečník s hejtmanem Půtou v neděli po sedmnácté hodině, akci sledovaly tisíce lidí na zcela zaplněném námětí. Příští sobotu pak začíná adventní program.

„Doufám, že lidé budou stát na ruské kolo fronty, protože výhled z toho, v uvozovkách, nejvyššího patra přes střechy v centru města bude podle mě impozantní," řekl náměstek primátora Ivan Langr. Ruské kolo vysoké 25 metrů pojme až 72 lidí. Adventní trhy na náměstí budou tradičně nejdelší předvánoční akcí v kraji, začnou 30. listopadu a skončí 23. prosince. Bude na nich 36 stánků s vánočním zbožím a občerstvením a doprovodný program je připraven na každý den.

Vánoční akce se ale uskuteční v každém z měst v kraji, tržnice budou mít například v Jablonci nad Nisou, České Lípě či Turnově. Tradičně se zapojí i některé památky. Mezi nejoblíbenější patří vánoční trhy na nádvoří zámku Sychrov u Turnova, které jsou připraveny na první adventní víkend 30. listopadu a 1. prosince. „Zájem mezi stánkaři byl obrovský, už před dvěma měsíci jsme je museli odmítat," řekl kastelán zámku Miloš Kadlec. Na nádvoří by mělo být zhruba 120 stánků s tradičním vánočním zbožím, součástí akce budou podruhé i čertovské prohlídky. „Loni byl zájem mimořádný a letos máme už přes 50 rezervací," dodal kastelán. Zámek láká o adventu i na speciální vánoční prohlídky. Vánočně vyzdobené exteriéry si mohou zájemci některých adventních víkendech prohlédnout i na zámku Zákupy na Českolipsku, zámku a hradu Frýdlant a hradu Grabštejn. Na hradě Valdštejn v Českém ráji zazní několik koncertů.

Výstavy s vánoční tématikou mají tradičně některá muzea v kraji. V Turnově již začala výstava věnovaná lidovým betlémům a jejich tvůrcům z Pojizeří, které je považované za jedno z nejvýznamnějších středisek betlémářství v republice. Muzeum v Jablonci už tento týden vystavilo tisíce vánočních ozdob z aktuální produkce tří českých výrobců. Jde o foukané a perličkové skleněné ozdoby, některé uvidí lidé poprvé. Mezi ně patří rozměrově největší skleněné vánoční ozdoby dělané klasickou technikou, řekla kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková. Semilské muzeum bude mít letos jarmark 30. listopadu a českolipské od 3. prosince šestidenní vánoční trhy s tvůrčími dílnami nebo živým betlémem.

Autoři | Foto

Štítky zábava, trh, Vánoce, Liberecký kraj, vánoční stromek, Martin Půta, Liberec, muzeum, Ivan Langer, Turnov, Jablonec nad Nisou, advent, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Toufar

Musím uznat, že letos se vánoční výzdoba opravdu moc povedla a strom byl opravdu krásný. Jen bych osobně zvolil vánoční osvětlení, které by bylo trochu víc elegantní- např. něco takového http://i-market.cz/165-vanocni-osvetleni U rodičů v Prostějově jsem viděl stromek s bíle svítícími řetězy v kombinaci s ozdobami z plastu, které ale vypadaly jako z papíru. Působil opravdu pohádkově a přitom velmi elegantně.

Pátek, 15. května 2020, 08:57Odpovědět

Vánoční strom svítí, v sobotu začne adventní program na náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.