Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Skleněné dědictví Krkonoš

PR článek

Věděli jste, že Krkonoše jsou součástí Křišťálového údolí? Tato 70 kilometrů dlouhá přímka proplétající se mezi horskými masivy je jedinečným dědictvím, místem, kde se potkává unikátní příroda s vášní pro sklářskou tradici a řemeslo. V nejvyšších českých horách, v Poniklé, Křišťálové údolí končí. Nebo začíná?

Pamatujete si, jak vypadal vánoční stromeček vašich babiček? Určitě na něm visely i perličkové ozdoby různých tvarů. Perle, ze kterých se tyto ozdobičky vyrábějí, vznikají v rukou foukačů již 150 let. Nejdříve se foukaly pusou a po jedné, později v Pitzekově strojku po více kusech a pomocí pumpičky. Perle se barví zevnitř i zvenčí a mají nejrůznější tvary. Původně se používaly pro výrobu bižuterie. Když se ale obchodu přestávalo dařit, přišli horalé na jejich další využití – zkusili pár perlí natáhnout na drátek a byla z toho ozdoba.

Přijeďte na exkurzi

A tak začala v Poniklé tradiční výroba vánočních ozdob. Firma Rautis, která ji udržuje dodnes, rozváží skleněné trubice do chalup foukačů, ti vyfouknuté perle přivezou zpět do firmy, kde se postříbří a nabarví a putují do jiných chalup, kde je řezáči a navlékačky přemění v nádherné a jedinečné vánoční ozdoby. Přijďte se na celý proces podívat, vyzkoušet si foukání, navléknout perle a vyrobit krásný vánoční dárek! Exkurze probíhají denně, můžete je si je i on-line rezervovat. Více na www.rautis.cz

První sklářské hutě vznikaly na severu naší republiky v 16. století. O dvě století později již byly české země největším vývozcem skla na světě. Někde mezi těmito dvěma milníky, v roce 1712, byla založena sklárna na Novém světě v Harrachově. Nechal ji vystavět rod Müllerů a vybral si pro její polohu skutečně skvělé místo, protože sklárna funguje dodnes, a to téměř nepřetržitě. Ale nebylo to jen díky dobrému výběru místa a dostatku dřeva v jeho okolí. Bylo to především díky osvíceným myslím jejích majitelů, tvrdé práci, inovativnosti, sociálnímu cítění i sázce na kvalitu bez kompromisů. Müllerové, Harrachové a Novosadové již 300 let pečují o značku harrachovského skla.

Fouká se ručně

A ačkoliv prošla sklárna modernizací, dodnes funguje v mnohém stejně jako kdysi – v huti se fouká ručně, památkově chráněná brusírna postavená na pohonu vodní turbínou jede naplno. Přesvědčte se o tom sami! Exkurze do výrobny probíhají každý den od 8 do 15 hodin. Navštívit můžete také muzeum skla s unikátními kousky nasbíranými za celé období fungování sklárny. A kromě toho – víte, že hned vedle sklárny se vaří pivo František a odpočinout si můžete v pivních lázních? Více na www.sklarnaharrachov.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krkonoše.eu

Štítky Krkonoše, Krkonoše.eu, sklo, perle, ozdoby, vánoce, sklárna, údolí, dědictví, Poniklá, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněné dědictví Krkonoš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.