Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Výstavba podnikatelského inkubátoru se prodlužuje a prodražuje. Kraj zaplatí o 43 milionů víc

Za stavbu podnikatelského inkubátoru zaplatí Liberecký kraj bezmála 393 milionů korun, je to zhruba o 43 milionů více, než se původně předpokládalo. Hlavním důvodem prodražení stavby jsou chyby v projektu, ale také třeba větší nároky na vybavení inkubátoru. Stavba se kvůli tomu prodlouží. Podle původních plánů měla být hotova v březnu, ale protáhne se až do října. Na jednání zastupitelstva to řekla krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

Zhruba 30 milionů korun navíc musí kraj zaplatit kvůli špatné projektové dokumentaci, kterou dodala brněnská firma Statika - Dynamika. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) projekt například nepočítal s protipožárním obkladem ocelové konstrukce nebo elektrickými rozvody. V projektu chyběly například podhledy v budoucí jídelně, úchyty oken nebo parapety. Kompletně přepracovat bylo nutné vzduchotechniku. Kraj bude podle Půty vymáhat škodu po dodavateli projektu, ten se chce s krajem dohodnout mimosoudně.

Inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Loni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v budově má dlouhodobě pronajaté firma Huntsman, která tam navzdory rekonstrukci dál vyrábí. Mimo podnikatelského inkubátoru se do budovy přesune jídelna krajského úřadu, která kapacitně nestačí. Bude tam také třeba archiv úřadu.

Podnikatelský inkubátor Lipo.ink, který má hlavně mladým začínajícím podnikatelům pomoci uvést jejich nápady do praxe, zřídil Liberecký kraj před dvěma lety. Zatím je jen virtuální, už teď ale pomáhá s rozjezdem nových projektů. „Aktuálně jich je sedm," řekl na dnešním jednání zastupitelstva jeho ředitel Philipp Roden. Kamenný inkubátor, který nabídne i dílny, by se měl otevřít příští rok v říjnu. Zhruba 50 miliony korun přispěla na projekt Evropská unie.

Autoři | Foto Marek Pieter

Štítky podnikatelský inkubátor, Liberecký kraj, kraj, peníze, inkubátor, projekt, Radka Loučková Kotasová, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba podnikatelského inkubátoru se prodlužuje a prodražuje. Kraj zaplatí o 43 milionů víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.