Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce o stokoruny

Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce nejvýš o stokoruny. Řada měst zvýšila od Nového roku poplatky za odpad, roste cena elektřiny nebo vody. Ta ale díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent od května zlevní. Teplárny většinou zdražily jen minimálně, nárůst vykompenzovala nižší sazba daně, a lidé tak v některých městech dokonce ušetří. V Novém Boru zdraží nájemné v městských bytech.

Voda na severu Čech zdraží od ledna zhruba o 3,9 procenta. Odběratelé v Libereckém kraji zásobovaní Severočeskou vodárenskou společností (SVS) zaplatí od Nového roku za metr krychlový včetně DPH 103,39 Kč. „Od května se ale sníží sazba daně z přidané hodnoty (DPH) z 15 na deset procent a krychlový metr pak díky tomu zlevní na 98,91 Kč," řekl mluvčí společnosti Mario Böhme. Severočeská vodárenská zásobuje vodou většinu obyvatel kraje, nyní lidé platí 99,55 Kč za metr krychlový.

Nárůst vykompezuje snížení DPH

Mírně zdražily i teplárny, nárůst ale vykompenzuje snížení DPH. Třeba v Liberci a České Lípě tak odběratelé dokonce ušetří. Teplárna Liberec zdraží zhruba o čtyři procenta. Domácnosti napojené na centrální rozvody, které mají pětileté smlouvy, zaplatí příští rok za gigajoule zhruba 646 korun, o čtyři koruny méně než letos. Řádově tak ušetří stokoruny ročně. V České Lípě zaplatí domácnost s pětiletou smlouvou zásobované teplem z Českolipské teplárenské zhruba 644 korun za gigajoule, o šest korun méně než teď. V Jablonci se cena pro domácnosti nezmění, stejně jako letos zaplatí navzdory nižší DPH 584 nebo 599 korun za gigajoule podle dohodnutého tarifu.

Nový Bor na Českolipsku zvýší od příštího roku o pětinu nájemné v městských bytech. Ze současných 40 korun za metr čtvereční stoupne cena na 48 korun. Pro rodinu v třípokojovém bytě o rozloze 70 metrů čtverečních to znamená měsíčně zhruba 560 korun navíc. „Důvodem zdražení je růst nákladů spojených s údržbou domů," řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná. Naposledy podle ní město nájemné ve svých bytech zvyšovalo v roce 2007, obvyklé nájemné ve městě přesahuje 90 korun za metr čtvereční. Už v polovině roku zdražil nájemné v městských bytech Liberec. Zvýšení nájemného zvažují i v Jablonci nad Nisou, ale až v příštím roce.

V Liberci se výrazně zvýší poplatek za odpad

Některá města zvedla od příštího roku také poplatky za odpad. Nejvýrazněji stotisícový Liberec, kde se poplatek zvýší téměř o polovinu ze současných 492 korun na 720. Naposledy město zvyšovalo platbu v roce 2005. O pětinu na 620 korun zvedli poplatek za odpad třeba v Semilech, stejně zaplatí také obyvatelé Nového Boru, tam je to ale jen o 20 korun víc než letos. Odpad zdraží také v Jablonci nad Nisou, tam ale lidé platí za popelnici. Roční platba za 120litrovou nádobu vyváženou jednou týdně se zvýší ze současných 2788 korun na 3206. „Ale až od dubna," řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Třeba v České Lípě za odpad lidé neplatí.

Autoři

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Liberecký, 2020, Liberecký kraj, odpad, poplatek, Nový Bor, Liberec, metr čtvereční, Česká Lípa, Severočeská vodárenská společnost, Jablonec nad Nisou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yukin Yukin

Hlavně, že se před výstavbou spalovny politici dušovali, že budeme mít mimo jiné i levnější poplatky za svoz odpadu. Ale to slíbil někdo jiný a už si to nikdo nepamatuje. Vše jen směřuje k tomu, co nejvíce obyvatele Liberce odrbat, co šlo prodat se za hubičku prodalo, něco se pak za víc hubiček koupilo zpátky a když už není kde, tak se pumpnou občané, ti budou ticho a ještě zatleskají .

Pondělí, 23. prosince 2019, 12:52Odpovědět

Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce o stokoruny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.