Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Většina areálů spustila provoz, stále ale chybí sníh

Ve většině zimních středisek v Libereckém kraji už se lyžuje, byť zatím kvůli nedostatku sněhu omezeně. Výjimkou jsou areály Obří sud Javorník u Liberce a krkonošské středisko Šachty ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. V Libereckém kraji je pro sjezdaře upravena zhruba pětina z 97 kilometrů sjezdových tratí, další přibudou v pátek a o víkendu. Tam, kde to jde, využívají provozovatelé mrazivého počasí a intenzivně zasněžují.

Smůlu ale mají třeba v největším středisku v Libereckém kraji v Rokytnici nad Jizerou, kde se kvůli inverzi drží teploty nad nulou a není možné pustit sněhová děla. „V noci jsme to zkoušeli, ale teploty byly jen kolem nuly a my potřebujeme aspoň minus tři," řekl ředitel střediska Vít Pražák. V poledne ukazovaly teploměry ve středisku přes devět stupňů nad nulou. V provozu je tak podle Pražáka zhruba třetina areálu, na sjezdovkách je kolem 20 centimetrů sněhu. V Krkonoších se v kraji lyžuje i v Harrachově, Benecku a Vítkovicích, v Pasekách a Jablonci nad Jizerou.

Naplno naopak mohou využít mrazivého počasí na libereckém Ještědu. V tamním skiareálu se už o víkendu začne lyžovat na nejdelší sjezdovce Skalka a pokud to počasí umožní, chtějí za týden rozjet většinu severní strany střediska. „Novinkou je zateplená vyhřívaná terasa vedle Skalky pro 80 lidí, kde si mohou dát občerstvení," řekla dnes mluvčí areálu Renata Balašová. V provozu už je podle ní i dětské cvičiště - zatím s jedním pojízdným pásem, lyžařská škola a půjčovna lyží.

Zhruba 4,5 kilometru upravených sjezdovek nabízí také Skiaréna Jizerky, která zahrnuje střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově. „Nově otvíráme v pátek na Špičáku modrou turistickou sjezdovku," řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která největší jizerskohorská střediska provozuje. Na Špičáku je na svazích až půl metru sněhu a stále se zasněžuje, i když v horních partiích to podle něj komplikuje inverze a vyšší teploty. V Jizerských horách jsou v provozu i střediska v Josefově Dole, Desné a Kořenově.

Upravené jsou také kilometry tratí pro běžkaře v Jizerských horách a Krkonoších. Jizerskou magistrálu zatím kvůli malému množství sněhu stále upravuje jen skútr. Na Nový rok večer projel malý okruh z Bedřichova na Novou louku, přes Kristiánov, Točnu a Hřebínek zase zpět přes Novou louku do Bedřichova. Jizerská o.p.s., která úpravu magistrály zajišťuje, doplňuje také sníh na nejkritičtější místa. V pátek a v sobotu se totiž v Jizerských horách pojede první závod seriálu ČEZ SkiTour - Bedřichovský Night Light Marathon.

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, sjezdovka, Liberec, okres Semily, Javorník, Jizerské hory, Bedřichov, Tanvaldský Špičák, Krkonoše, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina areálů spustila provoz, stále ale chybí sníh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.