Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Beran na Ještědu i sumec u Hokejky. Archa loni přijala skoro šestnáct set zvířat

Hodně náročný byl loňský rok pro záchranou stanici Archa. Ta přijala rekordních 1575 zvířat. Kromě netopýrů, labutí nebo ježků její pracovníci řešili i nezvyklé případy, jako je beran, který se vydal z Křižan na Ještěd nebo nahlášený sumec v Jezírku za Hokejkou, z kterého se ale vyklubala dětská hračka.

1575 zvířat, to je nejvíc v třináctileté historii organizace. „Zpět do volné přírody se nám podařilo navrátit 69 procent našich „pacientů“, což je opět náš historický rekord,“ říká Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice.

Jako každý rok, i letos bylo nejvíce odchycených netopýrů. Nejnáročnější odchyt byl v liberecké dětské poliklinice. Začátkem března tam dělníci při rekonstrukci půdy narazili na celou jejich kolonii. „Zásah byl obzvláště náročný a zdlouhavý, neboť úkryt byl úzký a velice špatně dostupný. Dělníci postupně opatrně odbourávali kusy cihel a zasahující pracovnice složitě vytahovala jednotlivé netopýry holou rukou, protože jinak se k nim nebylo možné dostat. Podařilo se jich vyprostit celkem 161,“ řekla Hancvenclová.

Labuť se zlomeným zobákem

V Arše řeší také hodně odchycených ptáků, loni třeba pomohla sedmnácti labutím, které se chytají na rybářské háčky. „Nejnáročnějším pacientem bylo labutí mládě se zlomeným zobákem, které jsme do péče přijali v říjnu loňského roku. Kořen dolního zobáku mělo zaškrcené vlascem, takže postupně došlo k odumření tkáně a poté zlomení zobáku,“ popsala vedoucí stanice.

Mládě bylo celé vyhublé a dolní zobák mu bezvládně visel. Archa dokonce zvažovala euthanasii, zvíře ale nakonec zachránil veterinář Martin Kareš. „Pokusil se o unikátní operaci, kdy zobák zafixoval dráty a hřeby do čelisti. Hned první den po operaci začala labuť sama přijímat potravu,“ řekla Hancvenclová.

Archa má také nezvyklé zásahy. Jedním z nich byl odchyt berana, který se vydal na výlet na Ještěd, kam došel až z Křižan. „Místní zaměstnanec ho odchytil a ubytoval ve skladu pivních sudů, odkud jsme ho následující den vyzvedli. Brzy se nám naštěstí podařilo najít původní majitele a beránka jsme v pořádku předali zpět do jejich péče.“

Sumec v jezírku za Hokejkou

Kuriozní případ se odehrál v Ruprechticích, kde v lesíku za Hokejkou oznamovatelka uviděla velkou rybu, nejspíš sumce. „Opravdu tam byla. Jednalo se o velice věrohodnou dětskou hračku – sumce, která na první pohled, než jsme ji vylovili podběrákem, zmátla i nás,“ směje se Hancvenclová.

V průběhu celého roku měli pracovníci záchranné stanice a útulku ARCHA opravdu na pilno. Za účelem záchrany a odchytu zvířat uskutečnili 417 výjezdů a ošetřili celkem 1575 zvířat v nouzi. Mezi nimi bylo kromě zmíněných jedinců i 43 zraněných srn, jezevci, lišky, kuny i hadi, včetně těch jedovatých. Mezi nejvzácnější druhy, které se dostaly do jejich péče, patřil například kriticky ohrožený luňák červený či v České republice zvláště chráněný luňák lesní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archa Liberec

Štítky archa, zoo liberec, zvířata, odchyt, hokejka, Ještěd, Noemova archa, netopýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Beran na Ještědu i sumec u Hokejky. Archa loni přijala skoro šestnáct set zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.