Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velká obleva straší Jizerskou 50 i sjezdaře. Provoz skiareálů by ale ohrozit neměla

Podmínky pro lyžování v zimních střediscích v Libereckém kraji jsou nadále dobré, vylepšil je nový sníh. Připadlo kolem pěti centimetrů přírodního sněhu a bylo možné i uměle zasněžovat. Provoz velkých skiareálů by neměla ohrozit v dalších dnech ani obleva, kterou předpovídají meteorologové, vyplývá z informací od provozovatelů středisek. Na otevřených sjezdovkách leží až 70 centimetrů sněhu.

V největším středisku kraje, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, se dá lyžovat na 8,5 kilometru tratí. „Podmínky se vylepšily, protože připadlo trochu sněhu a minulý týden jsme v podstatě celý zasněžovali," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Obleva by středisku ublížit neměla. „Naše strategie byla taková, že jsme zatím nezasněžovali jinde, ale stříkáme do tratí, které máme v provozu, abychom je udrželi," uvedl Pražák. V areálu je otevřená i tříkilometrová sjezdovka z Lysé hory, nejdelší v kraji.

V sousedním Harrachově jsou otevřené dvě ze čtyř sjezdovek, ke spuštění se chystá třetí. „Zlepšilo se to, ale na červené v Rýžovišti to ještě k otevření není. Chybí nám asi 250 metrů v horní části," uvedl zástupce ředitele skiareálu Vlastislav Fejkl. Zlepšily se podle něj podmínky pro běžkaře. „Připadlo pět až sedm centimetrů sněhu. V Harrachově mají běžkaři tak do 20 centimetrů, nahoře je až 40," řekl. Skiareálu by podle něj obleva ublížit moc neměla. „Co máme v provozu, určitě vydrží," dodal.

Jizerská 50 v ohrožení. Pořadatelé se obávají oteplení a deště

Pojede se Jizerská 50? A když, tak jak? Takovými otázkami si poslední dny láme hlavu mnoho lidí. Nejvíce pak závodníci a pořadatelé. Slavný závod by se uskutečnit měl, zda ale v původních trasách je teď nejisté. Vše závisí na počasí.

V minulých dnech se zlepšily podmínky k lyžování i v Jizerských horách. V plném provozu jsou areály Černá Říčka v Desné a Tanvaldský Špičák, od pátku se rozšíří nabídka na Severáku v Hraběticích. „Kromě severu pojede i jih," uvedl za středisko Pavel Bažant. Obavy z oblevy také nemá. „Kde je technický sníh, tam se nás to nedotkne," dodal. Dobré podmínky jsou zatím v Jizerských horách i pro běžkaře. Lyžařská magistrála se naposledy strojově upravovala v noci na dnešek. „Budeme doufat, že sníh vydrží příští deštivé dny," uvedla na svém webu Jizerská o.p.s., která má údržbu magistrály na starost.

Obleva by neměla ohrozit provoz skiareálu Ještěd v Liberci. „My jsme se poslední dny docela zahojili, zúžená místa na Skalce máme rozšířená a v pátek budeme spouštět Slalomák," uvedl ředitel střediska Jakub Hanuš. V severní části areálu tak zbývá zprovoznit poslední z pěti sjezdovek. Podle Hanuše zvažují, zda otevřít už tento víkend i dětskou sjezdovku Bucharka. „Spíš to vypadá, že sníh necháme ještě v hromadách. Déšť, co má přijít, by nám toho hodně vzal," dodal.

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, lyžování, obleva, sjezdovka, Jizerská padesátka, běh na lyžích, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Jizerské hory, Lysá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká obleva straší Jizerskou 50 i sjezdaře. Provoz skiareálů by ale ohrozit neměla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.