Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sněhová předpověď se vyplnila, silničáři pro kamiony uzavřeli Oldřichovské sedlo

Od rána v Libereckém kraji hustě chumelí, podle předpovědi může během dne napadnout až dvanáct centimetrů sněhu, do zítřka pak patnáct. Meteorologové vydali výstrahu před sněžením.

Silničáři v Libereckém kraji dopoledne uzavřeli kvůli sněžení po dohodě s policií pro kamiony nad šest tun s výjimkou autobusů silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. „Na vozovce je mokrý těžký uježděný sníh, pro kamiony je silnice jen obtížně sjízdná," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost údržbu krajských silnic i části silnic první třídy. Cesta přes Oldřichov v Hájích se nesolí, na Raspenavu, Hejnice a Lázně Libverda tak musí těžké nákladní vozy po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

V průběhu dne bude sněhu přibývat, podle meteorologů může v horách napadnout až 20 centimetrů. Problémy mohou mít v takovém případě hlavně kamiony ve stoupání na Kořenov a Harrachov a dál do Polska. K zablokování provozu na 17kilometrovém úseku z Tanvaldu na Harrachov stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Zatím je silnice pro kamiony průjezdná, silničáři ale řidičům doporučují alternativní trasu do Polska po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Je jen mokrá a bez problémů sjízdná.

Ve vyšších polohách kraje začalo ráno sněžit, hlavní tahy jsou ale zatím většinou jen mokré, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Teploty v Libereckém kraji byly dnes ráno do čtyř stupňů nad nulou a podobné by se měly udržet po celý den, na horách bude ale jen kolem nuly. Sněžit by mělo postupně od 400 metrů nad mořem. Silnější sněžení čekají silničáři v noci na středu. „Uděláme ale vše proto, abychom silnici na Harrachov pro kamiony zavírat nemuseli," řekl Petr Šén ze společnosti Silnice LK.

Varování mateorologů

Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky počasí, zima, sníh, doprava, výstraha, silnice, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., Harrachov, Polsko, Tanvald, Oldřichov v Hájích, Raspenava, Hejnice, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhová předpověď se vyplnila, silničáři pro kamiony uzavřeli Oldřichovské sedlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.