Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonné vystaví archeologické nálezy v bývalém kostele

Základy obydlí, brány nebo hradem v Jablonném v Podještědí by měla přiblížit nová expozice mapující nedávné archeologické objevy.

Nedávné archeologické objevy původní městské brány či středověkých domů chce představit Jablonné v Podještědí v nové expozici v bývalém kostele Narození Panny Marie. Rozsáhlý výzkum provázel opravu krajské silnice a Liberecký kraj na něj dal 5,4 milionu korun. Archeologové při něm objevili mimo jiné základy původní severní brány městských hradeb, ale také pozůstatky polozemnic - obytných domů, kolem nichž mohla ve 13. století chodit už svatá Zdislava. Novinářům to řekl archeolog Petr Brestovanský. Místa spojená s nálezy i jejich původní podobu má letos lidem představit také aplikace pro mobilní telefony.

Unikátním nálezem je podle archeologa polozemnice objevená v samém srdci města na náměstí Míru. Obydlí zahloubené i více než metr do země se sedlovou střechou vybudovali ještě před tím, než bylo město ve 14. století obehnáno hradbami. Další dvě polozemnice objevili archeologové v ulici sv. Zdislavy. „Našli jsme základové trámy, v jedné se nám podařilo najít i původní vstupy - schody. Našli jsme i původní střechu, která byla propadlá dovnitř, což není běžné. Šlo o speciální typ střechy, kterou tvořila změť větví silných jako prst, na tom byla vrstva listí, pak zase slabší větve a na nich ohromné pláty kůry,“ popsal nález archeolog.

Zajímavými nálezy byly i pozůstatky severní a jižní brány, jejichž podobu se podařilo díky moderním technologiím zrekonstruovat na počítači, stejně jako objevené polozemnice. Archeologové našli také pozůstatky kašny, zvířecí obětiny nebo keramiku ze 13. století.

Výsledky výzkumu by chtělo město představit v expozici, kterou plánuje vybudovat ve zchátralém a léta nevyužívaném kostele Narození Panny Marie. V minulosti sloužil jako pivovar a později v něm byla škola. Náklady na opravu původně románsko-gotické stavby budou asi 30 milionů korun. „Práce by se měly dělat posupně po etapách,“ řekl starosta Jablonného Jiří Rýdl.

Jablonné je poutním místem spojeným se svatou Zdislavou z Lemberka, v Libereckém kraji patří k nejcennějším místům s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách a jeho plocha je několikanásobně větší než v posledních letech zkoumaná města Frýdlant nebo Český Dub. Jablonné bylo podle Brestovanského největším městem na obchodní stezce, která spojovala Prahu s Žitavou, ležící na území dnešního Německa blízko hranic s Českem a Polskem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, archeologie, správa, Liberecký, Jablonné v P., Jablonné v Podještědí, Zdislava, Svátek Narození Panny Marie, Liberecký kraj, zaniklý kostel, Petr Brestovanský, Německo, Polsko, archeologický nález, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonné vystaví archeologické nálezy v bývalém kostele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.